Política 10/12/2014

Homs: "Compto que en els propers dies o setmanes hi haurà acord"

El conseller de la Presidència, en una entrevista amb Antoni Bassas a l'ARA, assegura que la pugna entre esquerra i dreta "espanyolitza" el debat català

Oriol March
3 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA que s'està encarant "l'etapa final" d'un procés "que fa dos anys que dura de manera intensa". "S'estan intercanviant impressions per tal d'arribar a acords", ha apuntat Homs. De fet, el conseller ha assenyalat que "en els propers dies o setmanes" compta que hi haurà "algun tipus d'acord", i ha indicat que el més adequat és que els partits facin un "pas al costat" per tal d'aconseguir la independència de Catalunya. En tot cas, Homs no ha volgut posar condicions inamovibles "per no condicionar la negociació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Abans o després" de les municipals

El dirigent de CiU, que ahir va refredar la convocatòria d'eleccions anticipades després de la roda de premsa posterior al consell executiu, ha apuntat que és possible aconseguir la plena sobirania l'any 2016. Aquest dimecres ha indicat que les eleccions poden ser "abans o després" de les municipals del maig. "[Les plebiscitàries] No són les eleccions dels partits, són les eleccions de la independència", ha apuntat Homs, que ha indicat que Catalunya té la possibilitat de "superar" l'eix esquerra-dreta per aconseguir que Catalunya sigui un estat independent. Homs ha insistit que cal "cedir" per una vegada "les perspectives de cadascú per una causa que ho recull tot". "Hem de donar el missatge que tot això va molt seriosament". Oriol Junqueras, president d'ERC, és partidari que hi hagi llistes separades amb un únic paraigües independentista.

"A la gent li empipa triar [entre opcions sobiranistes]. A l'Onze de Setembre hi va haver una manifestació, no sis amb accents diferents", ha assegurat Homs en referència a aquesta proposta de Junqueras. "Si ho situem en el terreny dels partits, ningú anirà enlloc. La independència no és patrimoni de ningú i no es fa contra ningú, perquè és de tots", ha apuntat Homs, que també és vicesecretari d'estratègia de CDC.

Pel que fa a la possibilitat que Junqueras cedeixi la presidència de la Generalitat a Mas en cas de victòria republicana, Homs ha dubtat que sigui "generositat", perquè podria ser un "regal enverinat". "No seria seriós que el proper president anés pel món defensant la construcció d'un estat sense haver guanyat les eleccions", ha apuntat.

El paper d'Unió

El partit nacionalista defensa ara sense complexos la independència i el conseller ha volgut treure ferro a la posició de Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, que és obertament contrari a la plena sobirania. "Unió ha fet plantejament de llibertat de vot sobre la independència, ja veurem com evoluciona. CDC no ha deixat de plantejar tot allò que havia de plantejar [pel fet de ser soci dels democristians]", ha assenyalat. "Un ha d'analitzar que vol dir encetar aquest procés, què passarà els primers mesos. Vindran les amenaces més fortes de totes, i això els partits no ho aguanten", ha considerat Homs.

La irrupció de Podem

"El principal repte de l'independentisme vindrà de les esquerres. Hi ha aires de canvi a Espanya i hi ha gent a Catalunya que veu altres prioritats", ha assenyalat Homs, que ha indicat que el debat esquerra-dreta "espanyolitza" el debat català. Ha estat una referència a la irrupció de Podem, que ha fet que partits a Catalunya vegin en un canvi de majories a Madrid la solució per a l'encaix dins l'Estat.

"Rendició i humiliació"

Preguntat sobre l'estat de la negociació dels pressupostos per al 2015, Homs ha indicat que hi ha "intercanvi d'impressions" amb ERC i el PSC pels comptes. Els números, però, només es podran quadrar gràcies a uns ingressos que és improbable que el govern espanyol s'avingui a cedir. "Volen la humiliació i la rendició total, és la seva cultura política. L'Estat s'està comportant com un imperi decadent", ha apuntat el conseller sobre el paper de l'Estat. Homs ha assenyalat que econòmicament "Catalunya ja està intervinguda".

stats