FULL DE RUTA
Política 05/12/2014

Homs creu que serà "fàcil" posar-se d'acord en el full de ruta amb Junqueras

El conseller de la Presidència subratlla a 'Els matins' de TV3 que els 18 mesos que va fixar Mas com a període de transició són negociables i podrien escurçar-se

Ara
2 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / ARA

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'ha mostrat convençut aquest divendres a 'Els matins' de TV3 que hi haurà un acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras per exercir la independència i, com el líder d'ERC, aposta per tancar primer un pacte en els detalls del full de ruta més enllà de la fórmula per encarar les eleccions. "Intueixo que és fàcil que ens hi acabem posant d'acord", ha apuntat, mentre que "les altres coses aniran caient com una poma madura". Així, per exemple, ha assenyalat que els 18 mesos de transició fixats per Mas i que Junqueras no veu clars "són un termini màxim" i que, "si es pot fer amb menys, es farà amb menys". Igualment, ha defensat que "en algun moment hi haurà d'haver una negociació amb l'estat espanyol", entre altres qüestions, per repartir-se el deute, però ha coincidit amb el líder d'ERC que el govern espanyol "d'entrada no s'hi asseurà, però hi haurà un entorn de pressió internacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, Homs ha subratllat que "no es tracta de fer unes eleccions normals i corrents, sinó de fer-ne unes que, per a alguns, servirien per fer la consulta". "També compartim que això depassa els partits, no és una cosa entre CDC i ERC", ha afegit el conseller, que creu que no s'haurà estat "a l'altura del que demana la gent" si no es planteja així. De fet, ha afirmat que els partits catalans tenen "cultura de posar-nos finalment sempre d'acord", i ha recordat les llargues negociacions sobre l'Estatut, el pacte fiscal, el dret a decidir o la pregunta i la data de la consulta. "De marge d'acord, n'hi ha. Estem obligats que hi hagi acord", ha asseverat.

Tots els països segueixen el procés

Així mateix, el conseller ha apuntat que, "per a Europa, això és un afer intern, però no hi ha cap país al món que no tingui una carpeta que digui 'Catalunya'". De fet, Homs va anunciar dijous que el Govern obrirà delegacions polítiques a Roma i Viena per poder negociar futurs reconeixements i fer-se explicar. En aquest sentit, ha afirmat que els països no són partidaris de reconèixer Catalunya abans d'hora i "els fa mandra", ja que suposa "enfrontar-se al govern espanyol, un dels governs més malhumorats". De fet, ha explicat que l'ambaixada espanyola no va assistir a la seva conferència a Roma, però, en canvi, va enviar "un document de tres o quatre pàgines amb un argumentari sobre la unitat d'Espanya que és el del PP, sense membret i sense ser signat per ningú".

stats