Política 02/10/2012

Homs: "La distribució d'inversions públiques dels pressupostos de l'Estat és una vergonya"

El portaveu del Govern destaca que mentre l'Estat ha executat només el 45% del que va pressupostar pel 2011 a Catalunya, a Madrid l'execució pressupostària ha estat del 111%.

Sara González
2 min

Barcelona"La distribució d'inversions públiques dels pressupostos de l'Estat és una vergonya". Aquesta ha estat la valoració que ha fet el portaveu del Govern, Francesc Homs, just després de la reunió del Consell Executiu, que ha analitzat amb detall aquest dimarts al matí els pressupostos de l'Estat pel 2013 que ha posat sobre la taula Mariano Rajoy. El Govern considera que es tracta d'uns comptes que "discriminen" clarament Catalunya i que fan "por de debò" perquè "asfixien la societat catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha argumentat que no es tracta d'una queixa sobre la xifra absoluta, ja que el Govern és conscient de que aquesta quantitat ha de ser inferior per la caiguda dels ingressos, però sí sobre el percentatge que es destina a Catalunya, que està "molt per sota" del que representa com a població i en termes de riquesa. "Tot això no té justificació possible des de la perspectiva econòmica", ha dit el portaveu, qui ha afegit que hi ha una clara manca de voluntat per complir els compromisos.

A més, Homs ha insistit que la "discriminació" pressupostària que pateix Catalunya és clara, sobretot si es té en compte que de les inversions que l'Estat va preveure a Catalunya pel 2011, que "ja eren baixes", només s'han acomplert el 45% mentre que a Madrid l'execució pressupostària ha estat del 111%. El portaveu també ha destacat que, a més, les despeses de l'administració central de l'Estat creixen, amb la qual cosa es segueix amb la dinàmica de carregar el dèficit a les comunitats autònomes.

Homs també ha lamentat que caiguin els "fons finalistes de manera inexplicable" com els de la llei de dependència i les polítiques d'ensenyament, cultura i salut. "Es comprometen a pagar una part d'aquestes decisions i després tallen l'aixeta. A més, no assumeixen la responsabilitat d'explicar-ho a la població", ha afirmat. També ha deplorat que s'incompleixin acords que es van tancar a la comissió bilateral del 2011, com el de la transferència de les inversions als hospitals que han estat pagades per la mateixa Generalitat. "Totes les inversions en els hospitals pagades per la Generalitat, se les queda l'Estat", ha dit.

stats