Política 15/07/2011

El cas Gürtel i la causa dels vestits: els protagonistes i la cronologia dels fets

El magistrat del TSJV ha decidit sotmetre Francisco Camps a un judici oral davant d'un tribunal popular. L'anomenada causa dels vestits, vinculada a la trama Gürtel, ha tingut una instrucció que s'ha allargat gairebé dos anys i ha esquitxat diversos càrrecs del PP valencià

Francina Bosch
3 min

BarcelonaL'anomenada causa dels vestits, vinculada a la trama Gürtel, ha tingut una instrucció que s'ha allargat gairebé dos anys i ha esquitxat diversos càrrecs del PP valència, especialment el president Francisco Camps. L'últim episodi, que s'ha conegut avui, és que Camps serà jutjat per un delicte de suborn impropi davant d'un tribunal popular. Aquestes són les claus principals del cas:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La 'trama Gürtel'

És un dels casos de corrupció política més grans destapats a l'estat espanyol i involucra a una desena d'Administracions de quatre comunitats autònomes – Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Galícia-. Segons les investigacions judicials, durant més de deu anys l'empresari Francisco Correa i tres homes de la seva confiança - Ávaro Pérez, Pablo Crespo i Antoine Sánchez - s'haurien beneficiat – a canvi de favors i diners – de contractes públics de serveis en benefici de les seves empreses, a més a més d'exercir com a intermediaris entre polítics i empresaris en les adjudicacions d'obres i terrenys.

Francisco Camps i El 'cas dels vestits'

El president de la Generalitat Valenciana es veu implicat en la trama Gürtel quan el febrer del 2009, poc després que el jutge Baltasar Garzón destapés el cas de corrupció, una imputada faci referència al pagament de 30.000 euros en concepte de “vestits” per Camps, prenent el cas una entitat pròpia dins la trama de corrupció. Altres càrrecs dins el PP valencià també es veuen esquitxats per la trama de corrupció.

Del març del 2009 fins al gener del 2011: paperassa i declaracions

Malgrat les declaracions de José Tomàs, el sastre que hauria pres les mides a Francisco Camps, en què assegurava que el president mai va pagar cap vestit, el Tribunal Superior de Justícia de València (TSJV) arxiva la causa a l'agost del 2009. Els recursos presentats per la fiscalia i l'acusació popular – representants dels socialistes valencians – aconsegueixen reobrir el cas el maig del 2010 i, un mes després, un informe de l'Agència Tributària sobre la comptabilitat d'Orange Market – empresa valenciana propietat de Francisco Correa, responsable de l'organització de bona part dels congressos i mítings del PPV – constata el pagament de vestits al president valencià. Malgrat tot, el gener del 2011 el magistrat José Flors torna a donar el cas per instruït.

Del febrer al juliol del 2011: reobertura del cas i judici popular

El febrer del 2011 la fiscalia reclama a Camps el pagament d'una multa de més de 40.000 euros per apropiació indeguda continuada, així com tres anys de presó. La defensa en sol·licita l'absolució i no és fins a inicis de juliol que el TSJV acull la vista preliminar per decidir si obre el cas a judici o l'arxiva. Els pèrits d'Hisenda ratifiquen el seu informe i un testimoni confessa que va rebre ordres de manipular la documentació de la botiga per fer constar com a comprador dels vestits Álvaro Pérez – persona de confiança de Francisco Correa – en comptes de Camps. Durant la vista, l'advocat del president insisteix que l'acusat no ha rebut regals, i en el cas que s'acabés determinant el contrari, diu el lletrat, els hauria rebut en qualitat de "president del PP a València", i no com a "president de la Generalitat", al·legant que el delicte de suborn està limitat als càrrecs "públics" i no als "orgànics".

El magistrat José Flors ha decretar avui l'obertura de judici oral a Francisco Camps, en considerar que hi ha indicis que la trama corrupta hauria pagat peces de vestir adquiride pel president i la resta d'imputats.

stats