Política 26/04/2019

El Front Republicà desafia els sondejos: "Traurem entre 9 i 10 escons. Que es preparin a partir del 28-A"

Fachin es presenta com el "vot rebel" i demana "deixar-se de càlculs per votar amb el cor"

Ruth Pérez Castro
4 min
El Front Republicà desafia els sondejos: "Treurem entre 9 i 10 escons. Que es preparin a partir del 28-A"

Barcelona"Desobediència pacífica, fermesa i valentia". Aquests són els tres ingredients que el Front Republicà ha receptat per al 28 d'abril per intentar superar la barrera del 3% i plantar-se a Madrid. Així, la candidatura encapçalada per l'exdiputat al Parlament Albano-Dante Fachin s'ha presentat aquesta tarda en l'acte final de campanya com el "vot rebel, el vot útil".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coalició, formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates, ha demanat als electors "deixar-se de càlculs i votar amb el cor". I és que des del Front Republicà han desafiat tots els sondejos –que els atorguen, com a màxim, un diputat per Barcelona– i han advertit que "preveuen una sorpresa" en el recompte de vots de diumenge al vespre. "Que es preparin a partir del 28-A. En traurem 9 o 10!", ha exclamat la número 4 de la llista per Barcelona, Mireia Caldés.

Davant d'un auditori de les Basses, al barri d'Horta de Barcelona, completament desbordat de gent, Fachin ha celebrat "haver superat el bloqueig mediàtic" i ha llançat un missatge al periodista Antonio Ferreras, de La Sexta: "La nit del 28 d'abril hauràs d'entrevistar uns candidats que ni tan sols coneixes perquè els has estat amagant". En aquest sentit, el cap de llista de la coalició ha estat molt crític amb els mitjans de comunicació i ha lamentat la cobertura que s'ha donat a la llista.

Però els retrets aquesta tarda no només han anat dirigits als grups mediàtics, sinó també al conjunt de forces polítiques que actual

ment tenen representació al Congrés dels Diputats. "Quan critico Esquerra Republicana ho faig pensant en l'Oriol Junqueras", ha advertit Fachin, que ha afegit: "Ni ells ni nosaltres serem lliures si no tornem a ser 2,3 milions de persones al carrer". "Hem d'assumir el risc que ens perseguiran, com han perseguit als que ens han precedit", va reflexionar.

Cap aval per frenar la ultradreta

En línia amb el que han proclamat al llarg dels quinze dies de campanya, el Front Republicà ha tornat avisar que "no donaran el sí" a cap investidura que "no reconegui el dret d'autodeterminació de Catalunya". Una posició que, asseguren, no canviarà encara que porti l'Estat a un govern d'ultradreta. "Creieu que jo, que vinc del món de Podem i dels Comuns, he de dir-li a Rufián que l'Estat no acceptarà cap proposta de referèndum?", va etzibar Fachin, que també va dirigir-se a l'actual cap de llista de Podem per Barcelona, Jaume Asens, amb qui va compartir espai polític. "Als Borbons només se'ls farà fora amb la força de la gent, la desobediència i la mobilització massiva", va subratllar. "No eixamplarem la base sense dotar-la d'estratègia, ni tampoc anant de la llei a la llei", ha corroborat Caldés.

Però més enllà de les crítiques al conjunt de les formacions sobiranistes, el cap de files del Front Republicà va mostrar-se especialment crític amb els dos partits hegemònics a l'Estat, el Partit Popular de Pablo Casado i el Partit Socialista de Pedro Sánchez. "Ens acuseu de ser violents, però vosaltres sou la violència sistemàtica", ha reblat abans d'acusar-los d'haver "provocats morts". Les "morts de la precarietat", ha matisat, en referència als anys més durs de la crisi econòmica i a les retallades impulsades pels seus executius i que, ha afirmat, "van causar la veritable desigualtat".

En qualsevol cas, l'únic 'SÍ' que ha donat la candidatura aquesta tarda ha estat el que Roger Español, cinquè per Barcelona i ferit amb una pilota de goma l'1-O, ha dipositat dins d'una de les urnes que es van utilitzar el dia del referèndum l'octubre del 2017. "Front Republicà vol treure de la vitrina les dates del 20-S, l'1-O i el 3-O per posar-les al Congrés de Diputats en forma de falç ben afilada", ha manifestat. I és que Español, que va perdre un ull durant les càrregues policials de l'Escola Ramon Llull, ha defensat el vot a la coalició com la que "millor representa el no oblidar i, sobretot, el no perdonar".

Boya i Baños, suport cabdal

"Vaig pensar: això és el que han de fer els homes, donar suport a les dones". L'exdiputada de la CUP ha participat en l'últim acte de campanya del Front Republicà i ha explicat que va ser un missatge de WhatsApp el que la va impulsar a donar suport a la candidatura. "Amb tantes cigarretes que hem compartit al pati del Parlament, i tantes vegades que ens hem creuat pels passadissos, ¿com és que no vaig veure res? Ho sento". L'autor d'aquest missatge era Albano-Dante Fachin poques hores després que l'exdiputada fes públic un comunicat en què denunciava l'assetjament continuat que havia patit d'un company de formació. "Aquests valors de cures, de solidaritat, els veig al Front Republicà", ha expressat Boya davant l'escalf de la gent. "Mireia, t'estimem!", s'ha pogut sentir entre el públic.

A més de la intervenció de la cupaire, en l'acte hi han participat els candidats de les quatre circumscripcions (Fachin, Maria Besora –cap de llista per Girona–, Joel Jové –número 1 a Lleida– i Ferran Reyes –primer per Tarragona–) i també hi han donat suport l'exdiputada al Congrés per Podem Marta Sibina i l'exdiputat cupaire al Parlament Antonio Baños, que va ironitzar "com a mínim això no ens ho ha prohibit la Junta Electoral", en referència a les versions musicals que van amenitzar l'acte.

Sigui com sigui, i més enllà del ball de retrets, l'aplec d'aquesta tarda l'han presentat "més com una festa que no pas com un míting polític". I és que entre els acords de cançons tradicionals versionades, les lletres reivindicatives d'Obrint Pas o el fenomen Rosalía, hi ha hagut moment per recordar personatges com Neus Català, Guillem Agulló o Jordi Cuixart. Ara bé, entre els somriures i les actuacions musicals, un bri de sinceritat: "Per fi s'acaba la campanya", ha bromejat Jové, cap de llista per Lleida. Una campanya que han tancat al barri d'Horta de la capital catalana i, han admès, ha estat "de picar pedra i de desafiament a les enquestes cuinades".

stats