RETALLADES AL SECTOR PÚBLIC
Política 09/12/2011

Els sindicats denuncien que la Generalitat vol retallar el sou un 10% al sector públic

La quarta reunió de la taula general de la funció pública ha acabat sense acord i tornaran a negociar dimarts, un dia abans de la jornada de protesta

Efe
2 min
La coordinadora de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol, just abans d'entrar a la quarta jornada de negociació

BarcelonaEls sindicats de la funció pública han reclamat avui a la Generalitat que retiri de la taula de negociació la seva proposta d'acomiadar interins i que renunciï a la nova rebaixa salarial que planteja i que, segons els càlculs dels representants dels treballadors, suposaria fins a un 10% de la massa salarial. La negativa de la Generalitat a acceptar aquests dos punts i la gairebé nul·la aproximació de postures entre les dues parts és la nota més destacada de la quarta reunió que han mantingut avui sindicats i representants del departament de Governació per negociar les noves retallades plantejades pel govern català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En acabar la reunió, que s'ha desenvolupat durant dues hores i mitja a la seu de Governació, els portaveus de CCOO, IAC i UGT han lamentat la falta de voluntat negociadora de la Generalitat, que, segons el seu parer, pretén carregar tot l'estalvi previst sobre els sous dels més de 200.000 funcionaris, empleats públics i contractats laborals de la Generalitat. "És inacceptable que vulguin reduir el sou dels funcionaris en un altre deu per cent", ha assegurat la portaveu de CCOO, Josefina Pujol, després de recordar que el 2010 ja van patir una reducció mitjana del sou d'un 5%. Els sindicats asseguren que el sou dels funcionaris es troba ja en els nivells del 1997.

En aquest capítol, la Generalitat planteja ara la reducció de les dues pagues extres de 2012 i la congelació per un any dels estadis que cobren els docents, així com la suspensió d'altres complements. Segons els sindicats, l'administració quantifica la retallada en 625 milions d'euros, una mica més d'un 10% de la massa salarial. Els representants dels treballadors lamenten que la Generalitat s'hagi tornat a presentar avui a la reunió sense dades clares sobre el nombre d'interins dels quals pretenen desprendre's.

"Això és una pèrdua de temps. Ens estan prenent el pèl", ha assenyalat Lluís Blanco, portaveu d'IAC, mentre que el representant d'UGT, Xavier Casas, ha denunciat que la Generalitat no vol ni entrar a considerar les alternatives que han proposat els sindicats. Les centrals han plantejat que es limiti l'externalització de serveis, amb la qual cosa creuen que s'estalviarien 300 milions d'euros, i que es redueixin les dietes (15 milions més), i l'enduriment de les incompatibilitats dels alts càrrecs (20 milions). Els sindicats presents a la taula general de la funció pública (CCOO, IAC i UGT) han posat també sobre la taula la limitació del sou dels alts càrrecs fins als 5.000 euros mensuals, i les jubilacions obligatòries amb 65 anys, així com promoure prejubilacions a partir dels 60 anys. UGT i CCOO calculen que entre 1.200 i 1.300 persones de més de 65 anys treballen en aquests moments a l'administració catalana. Amb polítiques com aquestes, els sindicats asseguren que la Generalitat podria estalviar-se fins i tot més dels 860 milions d'euros en què ha xifrat les mesures que planteja.

Generalitat i sindicats s'han tornat a citar per a dimarts que ve, 13 de desembre, un dia abans de les concentracions organitzades pels sindicats de la funció pública en contra de les retallades. Fins ara, la Generalitat s'ha limitat a assenyalar que espera estalviar 860 milions d'euros el 2012 amb mesures com la reducció del nombre d'interins, la congelació de la convocatòria de noves places i la retallada de plusos o beneficis socials.

stats