Política 01/06/2015

La futura alcaldessa de Badalona cobrarà com a màxim 2.200 euros

Guanyem Badalona en Comú no exigirà que els seus socis de govern percebin el mateix. La coalició presenta una proposta guia per facilitar acords amb ERC i ICV

Laia Vicens
2 min
Portaveus de Guanyem Badalona en Comú, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

BadalonaDolors Sabater, la futura alcaldessa de Badalona, cobrarà 3,5 vegades el salari mínim interprofessional, uns 2.200 euros al mes, però no exigirà als seus socis de govern que percebin el mateix. Aquesta és una de les propostes que han posat sobre la taula els representants de Guanyem Badalona en Comú, que han comparegut aquest dilluns per anunciar els acords de l'assemblea de dissabte. La formació que aglutina la CUP, Podem, Procés Constituent i altres col·lectius comença avui una ronda de converses amb la resta de partits per forjar un govern alternatiu al de Xavier García Albiol (PP). ERC, ICV i PSC ja han anunciat que donaran suport a la investidura de Sabater.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació, segona força amb cinc regidors des del passat 24-M, ha explicat que l'assemblea va aprovar per unanimitat una "proposta guia" per arribar a acords de govern, que es faran sempre "a partir dels programes electorals", i no de l'aritmètica. Així, Guanyem Badalona en Comú aposta per quatre eixos programàtics irrenunciables: donar resposta a l'emergència social, nova política, model de ciutat inclusiu i que deixi enrere la xenofòbia i fer de Badalona un "motor del procés constituent cap a una República catalana"

A banda dels eixos programàtics, la formació vol acordar un codi ètic de govern per reduir "dràsticament" els càrrecs de confiança, entre d'altres mesures. Segons han explicat, aquest codi ètic acordat no ha de ser exactament igual que el de la coalició de l'esquerra alternativa. El seu ja preveu que els regidors no cobrin més que 3,5 vegades el salari mínim, i tot i que aconsellaran als seus socis que s'adaptin a aquesta xifra, la proposta guia per arribar a acords no preveu cap topall. "Si concretem molt, ens tanquem portes", ha afirmat Dolors Sabater, la cap de llista. La formació ha denunciat, a més, la opacitat del sou d'Albiol. L'alcalde de Badalona cobra 6.921 euros al mes com a president del PP a la Diputació (va declarar dedicació exclusiva a la Diputació per renunciar al sou d'alcalde i cobrar el sou de l'ens supramunicipal, que és superior al de l'Ajuntament) per catorze pagues, uns 96.900 euros l'any. A més, segons denuncia Guanyem Badalona en Comú, Albiol hauria cobrat uns 37.673 euros com a màxim per assistències a l'Ajuntament.

Reclamen el suport de CiU a la investidura

El cert és que la proposta guia és un document poc concret (no diu quants diners s'invertirien en el pla de xoc, per exemple) per facilitar la feina del comitè negociador, que tindrà marge per arribar a acords. Aquesta tarda es reuniran amb ERC, demà amb ICV i dimecres amb el PSC. Volen parlar també amb Ciutadans i CiU, de qui també esperen el seu suport, almenys en la investidura.

De fet, Sabater ha recordat que CiU, ERC i Guanyem Badalona en Comú van firmar un compromís amb l'ANC que afirmava que els tres partits donarien suport a la investidura de la candidatura sobiranista més votada a les eleccions. Amb tot, afirmen que els "imputs" que els arriben de la resta de partits són "positius", i ja donen per fet que hi haurà acord de govern.

stats