Política 04/02/2016

Gabriel, sobre una eventual inhabilitació del TC: "No ho considerem ni com una amenaça"

La diputada de la CUP assegura que només pot témer una suspensió del càrrec qui vol fer carrera política

Núria Orriols
2 min
Anna Gabriel durant l'entrevista.

BarcelonaCap por d'una eventual inhabilitació per aplicar la declaració de ruptura del 9-N. La diputada de la CUP Anna Gabriel ha estat molt clara aquest dijous en una entrevista a Ràdio 4 en què ha definit la creació de les tres ponències de llei de la independència –la de transitorietat jurídica, Hisenda pròpia i Seguretat Social– com l'"ADN" de l'acord d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP. "Tenim el compromís de tirar endavant la República Catalana", ha afirmat, i ha reptat el Tribunal Constitucional a constatar "on pot arribar". "De moment [el TC] no tortura la dissidència política, si ens volen inhabilitar que ens inhabilitin, hi ha molta gent disposada a ocupar el càrrec", ha dit Gabriel.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una suspensió del càrrec per part del TC no els tira enrere –ha assegurat– "no ho considerem ni una amenaça", ha afegit la cupaire mostrant-se convençuda que això només ho pot témer qui té la intenció de fer de la política el seu mode de vida. Gabriel ha explicat que les tres ponències registrades ahir al Parlament són "marcs de treball" per començar a dibuixar com es voldria la Hisenda catalana, la Seguretat Social i aquesta transitorietat jurídica cap a un nou estat.

Amb quin tempo? La cupaire s'ha remès al programa electoral de Junts pel Sí que fixa com a màxim 18 mesos, malgrat que la setmana passada diversos membres de la coalició de CDC i ERC van "vacil·lar" sobre els passos a seguir. La CUP "no imposa el seu full de ruta", sinó que ha acceptat el camí proposat al programa electoral de Junts pel Sí per arribar a la independència. "Si no ho fan, estaran incomplint el seu programa electoral", ha advertit.

Inquietud pels nomenaments del Govern

La diputada cupaire també ha criticat alguns nomenaments que ha fet el Govern i ha anunciat que la setmana que ve la CUP farà una valoració global de la composició de l'executiu. En concret, Gabriel ha assenyalat el nomenament d'Agustí Colominas com a director de l'Escola d'Administració Pública, ja que considera que en el període de negociació entre Junts pel Sí i la CUP, l'exdirector de la fundació CatDem –vinculada a CDC– va arribar a "insultar-los". "Nosaltres acceptem les crítiques, formen part del debat polític, altra cosa és expressar-se amb la voluntat d'humiliar i faltar al respecte", ha sentenciat la cupaire sobre Colominas.

"Ens agradaria que la persona que tindrà a càrrec la formació de treballadors públics tingués més capacitat d'encaixar les diferències polítiques", ha valorat Gabriel.

stats