Política 27/01/2016

"Sóc la Gabriela i sóc vella, lletja i grassa": la CUP denuncia el "menyspreu masclista" a les seves militants

Les militants de l'esquerra independentista lamenten que els atacs se centrin en el seu cos i la seva manera de vestir i no en la seva ideologia

Laia Vicens
3 min

Barcelona"Sóc la Gabriela Serra i sóc vella, lletja i grassa, però vull que se'm jutgi per arribar als 64 anys lluitant incansablement pel manteniment de la vida, per la dignitat de totes les persones i pobles i per la llibertat i la solidaritat amb el conjunt de la humanitat". "Sóc la Mireia Boya i m'han dit 'perra sarnosíssima' per defensar el territori i parlar en occità a les institucions". "Em dic Eulàlia Reguant i sóc retardada, estúpida i tonta per defensar un sistema de salut 100% públic i una educació catalana i de qualitat". "Sóc l'Anna Gabriel i sóc una puta, traïdora, amargada i malfollada, i l'únic que venia a fer era defensar uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes". "Sóc la Mireia Vehí i a mi encara no m'ha tocat el rebre, però vull que se'm jutgi per la nostra denúncia de les vulneracions dels drets humans i no per la meva talla de pantalons".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així de contundents s'han expressat les cinc diputades de la CUP per denunciar "l'onada d'insults, desqualificacions i menyspreu masclista" que han rebut els últims mesos tant a les xarxes socials com als mitjans de comunicació. En un acte a la plaça del Rei envoltades de militants de l'esquerra independentista, les diputades de la CUP han volgut expressar el seu rebuig al que consideren "desqualificacions de caràcter clarament polític". "No són opinions personals i individuals pronunciades en l'exercici de la llibertat d'expressió, sinó que es tracta d'expressions de caire polític amb un destinatari col·lectiu", han denunciat a través d'un manifest, que han llegit Maria Colera (Endavant) i Natàlia Càmara (Arran).

Llegeix aquí el manifest per denunciar els atacs masclistes

Maria Colera (Endavant) i Natàlia Càmara (Arran) han llegit el manifest

Segons avisen, aquesta "artilleria" descarregada contra les militants de la CUP, bolcada per "desacreditar-les i desautoritzar-les", ha produït un efecte bumerang que els ha dut a denunciar aquesta "ofensiva fastigosa, masclista i violenta". "Quan n'ataquen una de les nostres ens estan atacant a totes nosaltres", afirmen.

Durant l'acte, les dones de l'esquerra independentista han lamentat que la finalitat d'aquests insults és "convertir les dones no en subjectes sinó en objectes", ja que els atacs se centren en el físic i no pas en la seva ideologia. De fet, han ampliat la seva denúncia als insults que rep la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. "La divergència se centra en el nostre físic i en la nostra manera de vestir, i no pas en el nostre discurs i en la nostra actuació política", sentencien.

Malgrat tot, no s'han plantejat mesures legals contra els insults, alguns, fets públics a través de les xarxes, perquè confien poc en la justícia, vista la "poca sensibilitat feminista de l'àmbit judicial", ha dit Anna Gabriel.

I han acabat l'acte fent el símbol de la lluita feminista amb les mans i amb crits de "visca, visca, visca la lluita feminista!".

Amb tot, les militants de l'esquerra independentista –el col·lectiu que agrupa organitzacions com la CUP, Arran i el SEPC, entre altres– han fet una crida a fer del procés independentista una via per incorporar la dona als diferents espais de participació i decisió. "La lluita feminista és tan indestriable de la lluita per l'emancipació nacional com ho és de la lluita per l'emancipació social", diu el text. Per reivindicar el feminisme –una de les essències de la CUP–, han convocat un acte el proper 11 de febrer a les Cotxeres de Sants.

stats