Política 04/10/2012

Gallardón s'oposa a limitar el "dret constitucional" de manifestació

El ministre de Justícia contradiu el fiscal general de l'Estat i la delegada del govern espanyol a Madrid i diu que no s'ha de confondre aquest dret "constitucional" amb possibles accions violentes

Efe
2 min

Sant SebastiàEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, s'ha mostrat aquest dijous contrari a "limitar" el "dret constitucional de manifestació", i alhora ha eludit opinar sobre la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz d'arxivar les causes contra els convocants de la protesta del 25-S. El ministre ha fet aquestes declaracions al final d'un acte electoral del PP de Guipúscoa, que ha inaugurat la seva primera oficina "a peu de carrer a Sant Sebastià".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre s'ha oposat a la possibilitat de limitar el dret de manifestació i ha afirmat: "No limitem els drets constitucionals i preguem als que fan ús autoritzat de l'espai públic que aquestes conductes no degenerin en altres que ja no són dret de manifestació" sinó "agressió a les forces de seguretat" en alguns casos.

Les declaracions arriben un dia després que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, assegurés que no es pot utilitzar la via de la manifestació com a mitjà de "deslegitimació" i que mobilitzacions com la del 25-S suposen un "gran prejudici" i un "parany per a la "convivència democràtica". El debat el va encendre dies abans la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, en defensar que calia reformar la llei orgànica que regula el dret de manifestació per "racionalitzar l'ús de l'espai públic".

El titular de Justícia ha insistit que el fet de reclamar "comportaments ordenats i cívics dels manifestants" de cap manera "es pot confondre amb cap tipus de limitació del dret de manifestació". Ha afegit que si algú, "amb el pretext del dret de manifestació", té una conducta "diferent d'aquella protegida per la Constitució", mereixerà "una resposta", però en aquest cas "ja no parlem de l'ús del dret de manifestació".

Sobre el 25-S, "respecte absolut" a les decisions dels tribunals

Sobre l'arxivament de la causa contra els imputats com a organitzadors del 25-S, Gallardón, que ha estat rebut per un grup de funcionaris de Justícia que protestaven per les retallades, als quals ha saludat, ha expressat el seu "absolut respecte a les decisions dels tribunals". "En un estat de dret s'ha actuat com és procedent, quan hi ha conductes que indiciàriament poden ser constitutives d'un delicte, es posen a disposició judicial, i a qui correspon decidir és als jutges", ha indicat.

stats