RECURS AL TC
Política 29/09/2014

IU rebutja "la política de veto" de Rajoy i li reclama que permeti celebrar una consulta legal

Llamazares critica que Soraya Sáenz de Santamaría parli com si fos "la presidenta del TC"

Europa Press
2 min
Gaspar Llamazares, en una imatge d'arxiu

MadridEsquerra Unida no comparteix la "política de veto" del govern espanyol contra la consulta convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas, i reclama la posada en marxa de "més negociació política" per fer possible la celebració d'una consulta legal i "amb garanties democràtiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, el portaveu de Justícia d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, ha recordat que la seva formació és partidari de la celebració d'una consulta a Catalunya que permeti als ciutadans expressar la seva voluntat "de manera democràtica" i que el resultat sigui "seguir vivint junts".

Per això, en l'actual escenari, no comparteix la posició del govern central de recórrer la convocatòria davant del Tribunal Constitucional, "avançant" ja que serà rebutjada. "No es pot preestablir o indicar el que fallarà el Tribunal Constitucional", ha defensat, exposant la possibilitat que hi hagi sentències amb altres interpretacions, com que "acceptés la consulta i establís límits perquè no fos un referèndum".

Per a Llamazares, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha pronunciat com si fos "la presidenta del Tribunal Constitucional". "El govern de l'Estat no és qui per fer de portaveu de la inconstitucionalitat de la norma. Cal negociar amb el Govern de Catalunya", ha sostingut.

No usar el TC com un parapet

Segons la seva opinió, hi ha "massa agitació" i un "duel de patriotes" que són abordats "amb poca democràcia, poca negociació política i poc diàleg". Llamazares considera que "no n'hi ha prou amb utilitzar el Tribunal Constitucional com a parapet", sinó que cal "parlar, negociar i entendre".

D'aquesta manera, s'ha apartat de l'escenari que pugui donar-se després de la sentència del Tribunal Constitucional i ha insistit en emfatitzar que no només cap la interpretació del veto a la consulta. "És la Constitució una cotilla per al país?", ha preguntat, assenyalant que la resolució de l'assumpte basant-se únicament en el marc jurisdiccional suposa "la derrota de la política".

stats