Política 09/07/2015

Neix Ara en Comú, una alternativa a Podem de cara a les generals

L'impulsen càrrecs de candidatures populars, IU, Equo i de Podem mateix inspirats en els espais de confluència de Barcelona en Comú i Ahora Madrid

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La iniciativa ja compta amb fins a gairebé 5.000 firmants, la majoria càrrecs d'IU. Aquest dijous s'ha llançat la pàgina web de la campanya: ahoraencomun.org

MadridMentre Podem està immers en un procés de primàries de cara a les generals després de descartar per complet la confluència amb Esquerra Unida (IU), membres del sector crític del partit de Pablo Iglesias i també càrrecs d'IU, Equo i membres de candidatures populars han impulsat el naixement d'Ara en Comú, una "invitació a la confluència" per presentar-se a la Moncloa. Inspirada en les candidatures d'Ahora Madrid i Barcelona en Comú –d'aquí ve el seu nom–, té la intenció de convertir-se en alternativa a Podem i compta amb el suport del germà del candidat d'IU a la Moncloa, l'economista Eduardo Garzón, l'excandidat d'IU a l'Ajuntament de Madrid Mauricio Valiente, l'eurodiputat també d'IU Javier Couso, l'alcalde del Ferrol, Jorge Suárez (Ferrol en Comú), i el diputat de Podem a l'Assemblea de Madrid Isidro López, així com el membre del consell ciutadà de Madrid de Podem Diego Pacheco.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gairebé 5.000 persones ja han firmat el manifest fundacional, una crida a crear una "marea de confluència per guanyar les eleccions generals" i que des d'aquest dijous ja es pot llegir a la seva pàgina web. La intenció d'Ara en comú és llançar una "candidatura de la gent" inspirada en les apostes municipalistes". "Ahora Madrid, Barcelona en Comú, Saragossa en Comú, Por Cádiz Sí se Puede, les marees i la resta de candidatures de confluència ens mostren el camí per canviar no només als municipis sinó també al conjunt de l'Estat", destaca el manifest.

Una OPA a Pablo Iglesias

Podem ja es va anotar, després del 24-M, que la confluència sumava més que no pas les seves sigles. I en aquest sentit han apostat per canviar de marca a Catalunya de la mà d'ICV, EUiA i Procés Constituent en un acord que està previst que se segelli aviat. De cara a les generals, però, l'aposta ha estat diferent. Iglesias no perdona que IU els donés l'esquena quan van néixer i ara es nega a anar de la mà del bloc d'esquerres si aquests no renuncien a la seva marca i s'integren dins de Podem. En canvi, sí que farà una excepció amb les formacions autonòmiques d'esquerres que es vulguin sumar a Podem, com ICV, Compromís o les marees a Galícia, on l'experiència del País Valencià els ha demostrat que els partits locals treuen més vots que les seves sigles.

Ara en Comú també llança un avís a la direcció de Podem pel que fa l'elecció dels candidats a la seva llista per a les generals. Defensen l'elecció d'una candidatura a través d'un "mètode inclusiu i democràtic que garanteixi la pluralitat i l'equitat en el procés d'elecció dels candidats i candidates". I és que Podem ha pitjat l'accelerador per fer unes primàries en què es garanteix el triomf de la llista avalada per Pablo Iglesias, ja que de nou es permet que els simpatitzats escullin amb un sol 'clic' la seva candidatura, el que es coneix com a 'llista planxa'.

Alberto Garzón celebra la iniciativa però no firma el manifest

El candidat d'IU a la presidència del govern espanyol, Alberto Garzón, ha celebrat la iniciativa perquè creu que va en la línia del plantejament que fa el seu partit de les candidatures d'unitat popular. Tot i això, s'ha resistit a firmar el manifest perquè no vol "distorsionar" el procés, ja que es tracta d'una "participació ciutadana" lluny de les "sigles" dels partits. Garzón nega que estigui al darrere de la iniciativa i assenyala directament membres de Podem. "Estem davant un procés imparable, processos que també desborden Pablo Iglesias", ha dit als passadissos del Congrés.

stats