L’ESTRENA DE L’EXECUTIU
Política 05/11/2016

El nou govern de Rajoy s’obre només al diàleg inevitable

El president espanyol accepta reunir-se amb Puigdemont però “sense línies vermelles”

M. Ferrer / D.s. Ugart
3 min
Després de jurar el càrrec davant del rei, el ministre Íñigo Méndez de Vigo  va estrenar-se com a portaveu

Madrid“Parlar molt, dialogar molt, pactar molt i consensuar molt”. És la consigna que va enviar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al seu nou gabinet en la primera reunió del consell de ministres. I justament el flamant portaveu de l’executiu, el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, es va estrenar en la roda de premsa posterior a la reunió a la Moncloa vantant-se del seu caràcter “negociador”. Rajoy ha eliminat els ministres que li han provocat més polèmiques durant l’última legislatura i ha premiat els que han tirat endavant les seves polítiques amb un to conciliador per intentar acostar-se al PSOE. L’ascens del mateix Méndez de Vigo s’explica per la capacitat d’apagar els focs que havia obert el seu antecessor a Educació, José Ignacio Wert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb un to molt menys rígid que el de Sáenz de Santamaría, el nou portaveu va esquivar ahir les preguntes més delicades amb una cascada de bromes i llegint tot de notes que duia preparades. Per fer gala del tarannà negociador del nou gabinet, el primer que va fer Méndez de Vigo va ser comprometre’s a impulsar mesures de consens amb el PSOE i Ciutadans, les mateixes que ja va anunciar Rajoy en el debat d’investidura. Totes elles, però, són iniciatives que necessiten un diàleg inevitable, perquè si no el Congrés podria tombar-les. És el cas, per exemple, de la suspensió de les revàlides de l’ESO i el batxillerat. El portaveu va anunciar que impulsaran de seguida la creació d’una subcomissió al Congrés per abordar el pacte nacional per l’educació i una reforma legal en el pròxim consell de ministres per regular les noves proves universitàries.

Les altres potes inajornables són l’obertura del Pacte de Toledo per reformar el sistema de pensions -la guardiola és gairebé buida- i la reforma del sistema finançament, caducada des del 2014. Méndez de Vigo va recordar el compromís de convocar una conferència de presidents autonòmics però va evitar posar-li data. El front més complicat per a Rajoy és l’aprovació del sostre de despesa i dels pressupostos. El portaveu espanyol va llançar ahir un missatge optimista pel que fa a l’economia i va assegurar que Espanya complirà l’objectiu de dèficit del 4,6% aquest any.

Sense canvis per a Catalunya

També hi va haver pocs canvis de discurs pel que fa al procés. Méndez de Vigo va mantenir ahir la mateixa línia que la seva predecessora i va aprofitar la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per afirmar que “les sentències cal complir-les i, si no es compleixen, el que és normal és que sigui la policia qui les faci complir”. Rajoy accepta reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “quan l’agenda l’hi permeti” però només si hi va “sense línies vermelles”, segons Méndez de Vigo, que es va mostrar obert al “diàleg” amb Catalunya, que “sempre és bo”.

Però el portaveu del govern va defugir definir quina serà la línia d’actuació del nou executiu respecte al procés català i es va limitar a recordar el compromís de Rajoy de convocar una conferència de presidents al Senat per abordar el finançament autonòmic, en la qual Puigdemont no participarà. Méndez de Vigo, que es va referir al govern català amb la forma castellana “ Generalidad ”, va apostar per “bastir ponts” amb Catalunya i va precisar que “quan l’agenda ho permeti” es fixarà la data per a la reunió entre els dos presidents.

Méndez de Vigo va posar ahir la seva cara més “amable” davant els periodistes. Era el consell que li havia donat Rajoy per ressuscitar la política comunicativa de la Moncloa. Però una cosa són les paraules i una altra els fets. Sense anar més lluny, el nou portaveu va escapolir-se de la sala de premsa sense mantenir la tradicional conversa informal amb els periodistes. “Ja tindrem dies, us deixo”, va dir, i va marxar ràpidament.

stats