Els pressupostos agiten les discrepàncies internes a Junts

El Govern es conjura per "aïllar-se" del "soroll" dels seus grups parlamentaris i l'oposició no veu recorregut a la legislatura

5 min
Imatge de l'executiva de Junts durant la darrera trobada al Món Sant Benet

BarcelonaJoan Canadell s'expressa des del faristol del Parlament amb vehemència acusant el president de cuinar un nou tripartit arran del pacte amb els comuns. Pere Aragonès se l'escolta des de la bancada i gesticula demanant explicacions al seu vicepresident, assegut al seu costat. Jordi Puigneró s'escolta el president, mira Canadell i es posa bé les ulleres. La majoria de membres del Govern d'Esquerra acaben marxant de l'hemicicle enervats pel discurs, i els consellers de Junts, que es queden, prefereixen no aplaudir el portaveu econòmic del seu partit. Sí que ho fan -de forma efusiva- membres destacats del grup parlamentari: el seu president, Albert Batet, Francesc Dalmases, Glòria Freixa, Elsa Artadi, Josep Rius o Mònica Sales. Aquesta seqüència, de dilluns al ple de pressupostos al Parlament, és l'escenificació més evident del sacseig intern que ha significat el debat dels pressupostos a Junts per Catalunya i la divisió d'opinions que hi ha dins de la formació, tot i que ha votat a favor de tramitar-los.

Malgrat la distància ideològica amb la CUP -Junts no estava disposat a renunciar a Hard Rock o als Jocs Olímpics-, el fet de no pactar els pressupostos amb l'esquerra anticapitalista genera complicacions al partit. La seva estratègia es basa en reivindicar la "majoria independentista del 52%" i, sense ella, queda "descol·locat" -en paraules d'un càrrec de Govern-. Aquest és el debat de fons que el partit haurà d'afrontar en les pròximes setmanes arran de la nova etapa de geometria variable, així com la relació amb Esquerra -està pendent una trobada entre Aragonès i Jordi Sànchez.

Ara bé, malgrat que la majoria de consultats comparteixen aquesta anàlisi, han tingut una visió diferent sobre el que s'hauria de fer amb els pressupostos. En aquest punt, es dibuixa una línia divisòria entre el grup parlamentari -en la reunió de dilluns diversos diputats van expressar la seva oposició a pactar amb els comuns- i els càrrecs governamentals, que són els que necessiten directament el pressupost i que no es van sentir còmodes amb el to de Canadell -alguns també expressen que Aragonès no hauria d'haver marxat de l'hemicicle-. Aquesta distància ja s'havia fet evident la setmana passada també al Parlament quan Albert Batet, després que Aragonès obrís la porta a pactar amb els comuns, va recriminar-li que s'obrís a "majories no acordades". Des del Govern, fonts de Junts matisaven que el problema no eren els comuns sinó una qüestió de formes perquè no s'havia pactat que se'ls hagués de fer un oferiment públic. "Pressupostos o pressupostos", no s'ha cansat de repetir les últimes setmanes el conseller d'Economia, Jaume Giró, i ha sigut la consigna dins de l'executiu fins ara. "Dins del Govern volem tirar endavant el pressupost", afirma un alt càrrec, que creu que en el debat dels comptes s'han reproduït les mateixes discrepàncies que en la investidura de Pere Aragonès, entre els que volien compartir executiu amb Esquerra i els que advocaven per ser a l'oposició.

Artadi, que va acabar renunciant a la vicepresidència i a la conselleria d'Economia, ja va expressar llavors dubtes sobre el govern de coalició en alguna reunió de l'executiva, i també ha tingut ara un rol actiu a l'hora de rebutjar públicament els comuns. Dilluns va ser ella qui va posar veu a l'enuig de JxCat amb Aragonès, titllant l'acord amb En Comú Podem de "fracàs" del president pel trencament de la majoria independentista. Ella, a més, tenia incentius addicionals per rebutjar els comuns: s'oposa frontalment, des de l'Ajuntament de Barcelona, al model d'Ada Colau. A Artadi l'han acompanyat, entre d'altres, el diputat Josep Rius -de l'entorn més proper a l'expresident Carles Puigdemont-, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el diputat Francesc Dalmases, i el president del grup, Albert Batet. "Separació de poders", al·leguen des del grup parlamentari per defensar el discurs de Canadell. En canvi, l'anomenat turullisme, organitzat al voltant de l'exconseller i vicepresident del partit, Jordi Turull, i encarnat al Govern per les conselleres Violant Cervera i Lourdes Ciuró, s'ha mostrat partidari de tramitar els comptes costi el que costi. La mateixa Ciuró, dijous passat a Ràdio Estel, va apostar per tramitar els comptes amb la CUP, però també va admetre que "calia abordar" converses amb els comuns si els anticapitalistes els tancaven la porta.

I en aquest debat, ¿on se situa el secretari general del partit, Jordi Sànchez? El cap de files de la formació va ser qui va advertir diumenge a Aragonès que no modificarien els comptes de Jaume Giró per un pacte amb els comuns, i l'executiva, capitanejada per ell, va ser qui va decidir que cap representant d'Economia acudís a la trobada amb els comuns al Palau de la Generalitat (malgrat que ja havien participat en la negociació la setmana anterior). Alhora, però, també va instar totes les formacions polítiques amb responsabilitats de govern -és a dir, els comuns però també el PSC- a permetre la tramitació dels comptes per responsabilitat. Fonts de l’executiva asseguren que, després del no de la CUP, s’ha mostrat favorable a aprovar els comptes amb qui reclamés menys canvis del projecte de Giró, un dels consellers amb qui té més confiança. Sànchez està encaixat entre els més pragmàtics i, de fet, és qui va pactar el govern amb Aragonès –la -qual cosa li va comportar crítiques internes per com ho va gestionar–.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts a la roda de premsa.

El Govern nega la divisió

Després del nou capítol de tensions entre Esquerra i Junts, aquest dimarts el focus a Catalunya estava posat en la reunió del consell executiu. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut "aïllar" el Govern del "soroll" dels grups parlamentaris que li donen suport i ha afirmat que hi ha "unitat d'acció" per dur a terme el programa de coalició. Així, ha dit que, malgrat tot, el consell executiu està conjurat per situar-se "per sobre" de les discrepàncies partidistes. "Aquesta afirmació ha estat compartida pel gruix del Govern i no li puc fer diferències entre consellers d'ERC i de Junts", ha dit Plaja quan li han preguntat si es tractava d'una reflexió compartida per tothom. "Els pressupostos són molt importants i s'han pogut tramitar amb la implicació absoluta del departament d'Economia i del president Aragonès", ha expressat la portaveu.

Alícia Romero, portaveu del PSC, aquest dimarts al Parlament

Acostumat a viure en la polèmica constant, ¿podrà aquest Govern tirar endavant la legislatura? A partir del 22 de desembre -el dia abans de l'aprovació dels pressupostos- Aragonès tindrà discrecionalitat per pitjar el botó de les eleccions anticipades. Una possibilitat que no es preveu ara mateix a la plaça Sant Jaume, malgrat que aquest mateix dimarts l'hi hagi recordat la portaveu del PSC, Alícia Romero. "És ell qui ha de decidir si d’aquesta manera es pot continuar quatre anys", ha remarcat, mentre tornava a allargar la mà a la "incoherent" ERC, amb qui els socialistes ja pacten a Madrid -informa Cesc Maideu-.

stats