Aragonès obre la negociació amb els comuns com a via alternativa a la CUP

L'inici de les converses, que genera recels a Junts, referma el rebuig del president a l'oferta del PSC per pactar els comptes

5 min
Pere Aragonès i Jaume Giró conversen a l'hemicicle del Parlament

BarcelonaEl Govern ha mantingut fins ara que el soci prioritari per aprovar els pressupostos és la CUP, però després que hagi fixat les seves condicions per aixecar el veto als comptes –com renunciar al Hard Rock, als Jocs d'Hivern i fer un nou referèndum–, el president, Pere Aragonès, ha activat un pla B per evitar que el projecte de pressupostos fracassi dilluns en el primer tràmit al ple del Parlament: els comuns s'afegeixen com a nova parella de ball. Aquest dimecres, durant la sessió de control i després d'un nou oferiment de Jéssica Albiach, el president s'ha obert per primer cop a asseure's a negociar amb En Comú Podem i, de fet, aquesta tarda ja hi ha mantingut una primera trobada a la cambra catalana amb Albiach i els diputats David Cid i Joan Carles Gallego.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les maneres, però, han incomodat Junts, que no ha participat en aquesta primera reunió. Ho ha constatat el mateix Albert Batet dirigint-se a Aragonès: el president del grup de JxCat ha demanat "responsabilitat" a les tres forces independentistes per arribar a un acord sobre els pressupostos i ha retret al cap de l'executiu que obri la porta a "majories no acordades", en al·lusió als comuns. "Necessitem una estratègia compartida de la majoria del 52% i també uns pressupostos", ha reclamat Batet.

Després de la topada, els dos socis de govern han mantingut un dinar a la Casa dels Canonges per acordar com continuar la negociació dels pressupostos. Hi eren Aragonès; el conseller d'Economia, Jaume Giró; el vicepresident, Jordi Puigneró; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i representants dels dos partits. Una cimera similar a la que ja van mantenir dimarts al Palau de la Generalitat i que ha servit, d'una banda, per analitzar les condicions que posa la CUP per aixecar el veto dels pressupostos –la majoria inassumibles per a l'executiu– i, de l'altra, llimar diferències amb l'oferta d'Aragonès als comuns.

El president, Pere Aragonès, amb el líder de Junts al Parlament, Albert Batet, després de la sessió de control

Fonts de JxCat mantenen que la mà estesa no estava pactada i diuen que l'acord dins el Govern consistia en insistir només en la majoria independentista. De fet, apunten que el president, en tot cas, havia de sondejar alternatives en privat, però no fer un oferiment públic que, consideren, pot restar possibilitats de pacte amb la CUP, que ja ha registrat formalment al Parlament l'esmena a la totalitat. Aragonès, però, creu que obrir la via d'En Comú Podem té avantatges: ha defensat que no exclou la majoria independentista perquè no són incompatibles amb la CUP, a diferència del PSC, que també s'ha mostrat disposat a tramitar els pressupostos. "Som una majoria plural i diversa, i això obliga a cedir i plantejar nous reptes", ha dit Aragonès. Un d'aquests reptes ha de ser fixar les condicions d'un nou referèndum d'independència, ha assenyalat al vespre la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Els republicans defensen, de moment, la via pactada, però en una entrevista a Nació Digital, Rovira ha apuntat a la creació de diversos grups de treball amb JxCat i la CUP per "identificar les condicions del nou embat democràtic".

Les condicions per negociar

Malgrat activar el pla B, la jornada al Parlament ha començat amb una trobada amb la CUP per abordar les seves condicions per retirar l'esmena a la totalitat. S'hi han reunit Aragonès i Giró per analitzar la llista de peticions dels cupaires. "Ho estem estudiant", insisteixen des de l'executiu, tot i que també admeten que són demandes difícils de satisfer. En canvi, de moment, el Govern creu que els comuns no demanen "cap impossible". S'hi tornarà a trobar aquest dijous amb representants de Presidència i d'Economia (si s'entra en matèria de números, hi haurà el conseller Jaume Giró).

Els de Jéssica Albiach, després de la reunió amb Aragonès, han traslladat que les seves condicions passen per un psicòleg i un dentista públic, mesures per a la transició ecològica i més inversions en trens. "Ens hem ofert per negociar i perquè aquesta vegada hi hagi pressupostos a tot arreu, perquè aquesta situació s'ho mereix", ha subratllat Albiach al ple, ampliant els pactes potencials a l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona. De fet, l'intercanvi de vots entre els republicans i els comuns per aprovar pressupostos a Catalunya i a la capital catalana és un escenari que sobrevola la negociació, malgrat que aquest mateix dimecres, mentre es produïa l'acostament a la cambra, Esquerra votava contra la tramitació dels pressupostos d'Ada Colau, que han superat el tràmit gràcies a Barcelona pel Canvi.

Què diu Junts de l'acostament als comuns? Fonts del partit constaten que és una qüestió que està "liderant" Aragonès i que no posaran bastons a les rodes a l'hora d'aprovar els pressupostos. Només assenyalen que no cediran amb els comuns en qüestions en què no han cedit amb la CUP. És a dir, no volen apujar impostos i mantenen l'aposta per la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030 i el Hard Rock –un projecte urbanístic que ha defensat Giró al ple.

Reunió dels comuns i Aragonès al Parlament

És precisament per les possibles condicions ideològiques que poden posar els comuns (tot i que de moment no han reclamat un augment de la pressió fiscal) que algunes veus de Junts no veien amb mals ulls aconseguir la tramitació amb l'abstenció del PSC, que consideraven menys exigent.

Aragonès tanca la porta a Illa

Ara bé, el president no preveu aquest escenari. Fonts consultades per l'ARA expliquen que en una reunió amb el grup parlamentari d'Esquerra el cap de l'executiu ha transmès que l'aposta és aprovar els pressupostos amb els comuns si la CUP diu que no. Una manera també de pressionar Junts: davant dels diputats del seu grup fins i tot ha verbalitzat que si Junts veta els comuns forçaran la màquina perquè verbalitzin que prefereixen el PSC o perquè "votin en contra dels seus propis pressupostos". Un escenari que des de JxCat descarten.

El president, Pere Aragonès, i el cap de files del PSC, Salvador Illa, aquest dimecres al Parlament

Així, el president tanca la porta al PSC després que Salvador Illa hagi insistit aquest dimecres a oferir-se com a alternativa a la CUP. A primera hora del matí, el líder socialista ha reclamat una trobada amb el president que s'ha acabat produint a la tarda, però que només ha servit per constatar el veto d'Esquerra als socialistes. "En política no hi ha res gratis. El que avui ho pot semblar pot acabar sent un preu de renúncia", ha remarcat Aragonès al ple per rebutjar Illa. I és que els republicans no volen de cap manera pactar amb el PSC perquè creuen que perdrien la força de negociació amb el PSOE a Madrid.

A cinc dies per acabar el termini de presentació d'esmenes a la totalitat, la negociació dels pressupostos s'embolica una mica més: el Govern habilita una sortida d'emergència davant les complicacions amb la CUP, que evidencien, només sis mesos després, que la majoria independentista s'esberla.

stats