Política 15/12/2015

Munté: "És imprescindible que es produeixi un acord d'investidura al més aviat possible"

La vicepresidenta del Govern insisteix en que l'acord és "possible" i "factible"

Núria Orriols
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, en roda de premsa després del Consell Executiu / ACN

Barcelona"És imprescindible que es produeixi un acord d'investidura al més aviat possible", així de clara s'ha mostrat aquest dimarts la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, després que el Govern hagi aprovat la pròrroga dels pressupostos. Munté ha insistit en la necessitat d'arribar a un pacte amb la CUP que permeti forjar un nou Govern i, així, treballar "amb normalitat" i amb "tota la seva intensitat". De retruc, també el Parlament podria desenvolupar el seu funcionament habitual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El Govern està plenament compromès amb l'acord i veiem la possibilitat real d'arribar a un pacte", ha asseverat Munté en relació a les converses amb la CUP, "ho veiem possible, factible i volem que sigui al més aviat possible", recordant que les negociacions continuen dia a dia i que "mai s'han aturat". "Queden diversos aspectes per tractar, es treballa, es negocia i a partir d'aquí estem avançant amb tota la discreció possible", ha considerat.

Des de les eleccions del 27-S l'executiu es manté en funcions, ja que gairebé tres mesos després dels comicis Junts pel Sí i la CUP encara no han arribat a un acord per investir un nou president de la Generalitat. Les negociacions continuen en marxa en aquesta darrera setmana de campanya electoral: els equips negociadors mantenen reunions diàries fins el dia 22 de desembre, en què sobre la taula hi haurà una proposta tancada per tal que la CUP la porti a l'assemblea el proper 27 de desembre.

Crítiques al cara a cara Sánchez-Rajoy

La vicepresidenta ha lamentat l'absència de la qüestió catalana al cara a cara d'ahir entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez. Munté ho ha atribuït a un "pacte implícit" per no dialogar ni escoltar un "debat existent" des de fa molt temps."Aquest silenci contrasta amb les mobilitzacions i les propostes que s'han fet des de Catalunya", ha assegurat.

Per a la vicepresidenta el debat va ser un "retorn al passat" que va abordar, només de "passada", la situació a Catalunya, la qual cosa ha definit com a "increïble" fins i tot perquè el propi moderador havia demanat que es tractés aquesta qüestió "important".

Nomenaments de la Generalitat

El Govern també ha nomenat els presidents de diverses comissions mixtes Generalitat-Estat, en substitució del fins ara conseller de la Presidència, Francesc Homs. La mateixa vicepresidenta, Neus Munté, ocuparà la presidència de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat; la consellera de Governació en funcions, Meritxell Borràs, serà nomenada presidenta de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat; el fins ara conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, serà el president de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, mentre que Santi Vila, conseller de Territori en funcions, substituirà Homs en la Comissió Bilateral d'Infraestructures.

D'altra banda, l'executiu també ha nomenat l'exdiputada Assumpció Laïlla, de Demòcrates de Catalunya, secretària de Participació Social i Local, en el si del departament de Salut. Laïlla, que anava a les llistes de Junts pel Sí el 27-S, és llicenciada en Infermeria per la Universitat de Barcelona i Psicologia per la Universitat Ramon Rull, i en l'àmbit parlamentari havia exercit de portaveu en matèries de salut i polítiques socials.

stats