Política 14/12/2015

La CUP celebrarà l'assemblea extraordinària al Teatre de la Passió d'Esparreguera

Els militants de les formacions que integren la Crida Constituent es reuniran el 27 de desembre per decidir si investeixen o no Artur Mas com a president de la Generalitat

Laia Vicens
3 min
El Teatre de la Passió d'Esparreguera / LAPASSIO.NET

TortosaLa CUP celebrarà l'assemblea nacional extraordinària del 27 de desembre al Teatre de la Passió d'Esparreguera (Baix Llobregat), segons fonts de la CUP consultades per l'ARA. Sobre la taula hi havia altres localitzacions, com Barcelona o Reus, però finalment els cupaires es reuniran en un municipi on tenen cinc representants i, de fet, on són els caps de l'oposició. El secretariat nacional, que es reuneix cada dilluns, ratificarà aquest vespre la localització. En l'assemblea hi participaran els militants de la CUP i d'aquelles formacions integrades a la Crida Constituent, com Lluita Internacionalista, Corrent Roig, En Lluita, Arran, entre d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que les bases es reunissin a Manresa en una jornada de debat nacional que va servir per ratificar el veto a Artur Mas i seguir explorant l'acord amb Junts pel Sí, la CUP s'enfrontarà el 27-D a una jornada a cara o creu. A Esparreguera s'hi haurà d'aprovar o no un eventual acord amb Junts pel Sí. De moment, hi ha reunions previstes amb CDC i ERC fins el dia 22, unes trobades que ara es produeixen en una taula única de negociació.

Els equips negociadors treballen a contrarellotge per a confegir un acord "global", tant pel que fa al pla de xoc social, a l'obertura d'un procés constituent i a la ruptura amb l'Estat, però també pel que fa al nom i a la fórmula de la presidència de la Generalitat. En cas que de la negociació no en surti cap preacord, l'assemblea se celebraria igualment per a decidir si la formació accepta fer Mas president, tal com proposa Junts pel Sí, o bé opta per anar a unes noves eleccions al març, que es convocarien automàticament si el 9 de gener no hi ha president.

La CUP afrontarà l'assemblea extraordinària més decisiva dividida. És la primera vegada que tots els focus estan posats sobre seu i, encara que estan avesats al debat intern, per primer cop la seva decisió va més enllà de les costures del partit: dels seus vots depèn la investidura del futur president de la Generalitat, sigui qui sigui. Ningú a la CUP amaga ja que el debat sobre la investidura és dels que més ha tensat el partit internament.

A Manresa, la CUP va aprovar per àmplia majoria buscar un acord amb Junts pel Sí i investir un candidat alternatiu a Mas. Aquesta va ser l'opció que van votar 823 persones. Assumir unes noves eleccions va ser la segona proposta preferida, amb 574 suports, mentre que investir Mas amb condicions va ser avalat per 434 vots. Deixar passar el 20-D i buscar l'acord amb Catalunya Sí que es Pot per a abstenir-se a l'hora de votar un candidat alternatiu només va rebre el suport de 139 persones.

A Manresa, cada militant podia votar més d'una opció, però el proper dia 27, i ja sense espai per als matisos, la votació serà a cara o creu, de manera que a la CUP temen que el resultat sigui gairebé 50% a favor d'investir Mas i 50% anar a unes noves eleccions.

Abans de l'assemblea de Manresa, Endavant i Poble Lliure, dos dels corrents principals de la CUP però que no integren la majoria dels militants, van emetre dos comunicats en què divergien de l'estratègia a seguir. Endavant defensava que calia "resistir" i mantenir el veto a Mas perquè, asseguraven, "només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l'Estat".

En canvi, Poble Lliure advertia que "no afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l'estat espanyol i l'oligarquia". L'organització juvenil Arran, integrada dins la Crida Constituent, també va sumar-se a l'argumentari dels que assegurenque Mas és un "fre a l'independentisme i un "sinònim d'impunitat davant la corrupció, les retallades i la precarietat de les classes treballadores".

Després de l'assemblea, les negociacions van fer un gir quan l'exdiputat de la CUP David Fernàndez va publicar un article a l'ARA en què proposava cedir dos vots de la CUP i facilitar la investidura d'Artur Mas. Divendres, en una entrevista a l'ARA, el també exdiputat cupaire Quim Arrufat va llançar un "crit d'alerta" a Junts pel Sí per treballar per a un acord que satisfaci les bases de la CUP.

stats