El Govern avisa l'Estat que renunciar als Jocs seria perdre una "oportunitat històrica"

La Moncloa no descarta portar la consulta al TC si la Generalitat no l'adapta a l'"ordenament espanyol"

3 min
Puigneró i Aragonès dirigint-se aquest dimarts a la reunió del consell executiu.

Barcelona / MadridCada dia que passa s'acumulen nous interrogants sobre la viabilitat de la candidatura catalanoaragonesa per als Jocs Olímpics d'Hivern, marcada per la manca d'entesa entre governs. Malgrat que la Generalitat vol mantenir viva la flama que organitzar el certamen és possible, és conscient que cada dia hi ha més senyals d'alerta. Aquest dimarts la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha avisat el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el govern de Pedro Sánchez que renunciar a la candidatura seria "perdre una oportunitat històrica". "Ens estranyaria que fos així", ha resolt. Malgrat els dubtes, tant des de Catalunya com des de l'Aragó i la Moncloa s'assegura que no hi ha res perdut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat es pronuncia en aquests termes després que l'ARA publiqués aquest dilluns que la candidatura està contra les cordes, fins al punt que el desenllaç podria ser imminent. Des de la plaça Sant Jaume de Barcelona s'assegura que "ni oficialment ni extraoficialment" se'ls ha comunicat res sobre aquesta qüestió. Ara bé, Plaja ha evidenciat que la Generalitat sap que existeixen problemes. "Estem a l'espera. Tenim gairebé tants interrogants com vostès", ha dit als periodistes des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat.

Per ara, el Govern busca guanyar temps i insistir que, si cal, Catalunya podria "liderar" la candidatura i fins i tot organitzar els Jocs en solitari. Però l'última paraula és del COE, que no ha aconseguit convèncer l'Aragó que acceptés els termes en què es va pactar el projecte inicialment. La Generalitat sempre ha lamentat que hi va haver un "acord tècnic" inicial a tres bandes –entre Catalunya, l'Aragó i el COE– i que, a l'hora de la veritat, el govern del socialista Javier Lambán se'n va desdir. "No volem pensar que el problema sigui que ho lidera Catalunya", ha resolt la portaveu.

Des de la Moncloa tampoc s'ha volgut confirmar que tot estigui perdut. Preguntada pels dubtes cada cop més creixents, la portaveu, Isabel Rodríguez, ha exposat que l'executiu espanyol "el que desitja és que el COE presenti una candidatura guanyadora que tingui opcions". I en aquest sentit hi ha hagut moviments a l'Aragó sobre la matèria. El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha reunit a Saragossa amb el president Lambán per abordar el tema. Segons fonts coneixedores de la trobada, els dos protagonistes han coincidit en "la necessitat d'entesa" per aconseguir desfer el desacord. Lambán ha insistit que cal un “repartiment just” de les proves que ha d’acollir cada territori. “Ha de ser una candidatura d’Espanya; si no, no”, ha expressat. Sigui com sigui, cap de les parts pot garantir ara mateix que s'acabi presentant la candidatura.

El decret de la consulta

A mesura que s'ha anat acostant la data límit per tancar la candidatura, els Jocs han sigut una font inesgotable de controvèrsies. L'última s'ha conegut aquest dimarts, i és que el govern espanyol ha enviat un requeriment a la Generalitat amenaçant amb impugnar el decret que va fer el Govern per poder celebrar la consulta dels Jocs, prevista per a la tardor. L'executiu de Pedro Sánchez considera que el decret envaeix competències i posa en dubte que des de Catalunya es puguin organitzar votacions d'aquesta mena.

"És un altre atac del govern espanyol cap a les nostres competències", ha lamentat Plaja, que ha assegurat que el decret és plenament legal i que la consulta dels Jocs no es podrà "frenar". "El problema no és la legalitat del decret, sinó els nervis que apareixen a Madrid cada cop que es parla de consultar els catalans", ha dit. Malgrat la vehemència dels retrets, el Govern confia en arribar a un acord amb el govern espanyol –en concret amb els ministeris de l'Interior i de Política Territorial– i que finalment no concreti la impugnació del decret davant del Tribunal Constitucional. Fonts de la Generalitat asseguren que el requeriment no posa el focus en la votació sobre el certamen esportiu, sinó que reclama que s'acoti millor sobre quines qüestions pot consultar el Govern i sobre quines no.

De moment s'ha obert un període de vuit mesos entre les dues administracions per negociar. Segons la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, el que hi ha ara per ara són converses amb la Generalitat per arribar a un acord i que la norma "sigui conforme a l'ordenament espanyol". A priori, doncs, la consulta sobre els Jocs no hauria de perillar. Una altra cosa és que finalment no hi hagi una candidatura per sotmetre a votació.

stats