Política 06/08/2015

El Govern inicia la campanya informativa del 27-S amb dos anuncis amb el mateix estil que els del 9-N

Els nous espots recorden els tràmits per consultar les dades del cens i per demanar el vot per correu o en braille

Acn
2 min

BarcelonaEl Govern ha iniciat la campanya informativa per a les eleccions del 27-S amb dos anuncis curts que recorden els tràmits per consultar les dades del cens electoral, el que s'ha de fer per demanar el vot per correu, o quins són els passos per obtenir el material en braille si es té alguna discapacitat visual. Tots dos espots, però, tenen el mateix estil, la mateixa estructura i el mateix grafisme que l'anunci que el Govern va emetre per promoure la consulta i el procés participatiu, que va acabar suspès després que el TC actués contra la llei i el decret del 9-N. Fins i tot s'hi aprecia algun dibuix calcat –com el del DNI–, i la veu i la música que se senten són les mateixes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les similituds entre els nous anuncis i els que s'emetien per al 9-N són evidents. Es juga amb la data assenyalada a un calendari o component el 9-N i el 27-S amb lletres i números en diferents circumstàncies, com ja passava en el primer anunci que va fer el Govern per promoure la consulta i que va ser suspès quan el Tribunal Constitucional va actuar. Als nous espots també apareixen dibuixos, una tipografia de lletra i un estil en els moviments dels elements pràcticament idèntics als que tenia l'anunci que va emetre el Govern per promoure el procés participatiu del 9-N. A més, la veu és la mateixa en aquests espots, i fins i tot la música que se sent és igual que la de tots els anuncis que es van crear per al 9-N.

Aquells anuncis van ser polèmics pel contingut i perquè promovien iniciatives com la consulta i el procés participatiu que el TC va considerar il·legítims. Però els actuals espots, tot i mantenir un estil semblant, emeten un contingut d'informació políticament asèptica sobre les eleccions i que és idèntic al d'altres campanyes institucionals que les administracions creen en qualsevol altra data de comicis.

Els dos anuncis nous comencen informant que "el 27 de setembre se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya" i acaben remetent "al 012 o a www.parlament2015.cat" per obtenir més informació. Un dels espots recorda als ciutadans que "per assegurar-se de poder votar, s'ha d'anar a l'ajuntament o al consolat, consultar les llistes del cens i comprovar que s'està inscrit i que les dades són correctes", i s'afegeix que "també es pot consultar al web de l'Oficina del Cens Electoral (www.ine.es)" i que hi ha "temps del 10 al 17 d'agost" per fer-ho.

L'altre anunci explica que qui vulgui "votar per correu s'ha d'adreçar personalment a qualsevol oficina de correus i presentar l'original del DNI" abans del "17 de setembre", i també que si es té "una discapacitat visual es pot demanar el 'kit' de vot braille al telèfon gratuït 900 400 012 fins al 31 d'agost".

stats