CONSULTA DEL 9-N
Política 06/10/2014

No hi haurà data límit per inscriure's en el cens del 9-N

Els nouvinguts, els catalans a l'estranger i els presos, entre d'altres, tenien fins el dia 7 per apuntar-se al registre de participació de la consulta, una data límit que ja no és vàlida

Roger Tugas
1 min
Un votant diposita una papereta a en una urna / ACN

BarcelonaEl Govern ha reobert aquest dilluns els censos i els registres per sol·licitar el dret a vot per a la consulta. Apuntar-s'hi era un tràmit que havien de fer els nouvinguts sense nacionalitat espanyola, els catalans a l'estranger, les persones internes en centres penitenciaris o en centres de menors de justícia juvenil de Catalunya i les persones dependents per poder participar a la votació del 9–N. Ara bé, el decret de convocatòria fixava que el termini per inscriure-s'hi se situava entre el dia 1 –just el dia abans en què es van aturar tots els preparatius de la consulta– i el dia 7, aquest dimarts. Per tant, seguint amb aquests terminis, les persones afectades per les eventualitats anteriors només podrien realitzar els tràmits per formar part del cens aquest dilluns i dimarts. Tot i això, aquests terminis ja no són vàlids.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A què respon això? Concretament es deu a què el Govern formalment no reimpulsa els censos i els registres del 9–N, sinó que s'empara en la llei de procediment administratiu, que obliga a què "l'administració sempre ha de recepcionar qualsevol requeriment o petició que li faci arribar un ciutadà". Així, per tant, qualsevol persona ha de poder fer arribar la seva sol·licitud quan vulgui, sense terminis. Les peticions, però, serviran en definitiva per elaborar el registre de participació de la consulta.

Malgrat tot, aquest registre s'haurà de tancar algun dia per donar temps a publicitar els cens inicial i corregir-ne possibles errors. Tanmateix, aquesta data per ara no s'ha fixat, a l'espera de com avancin els esdeveniments i els recursos i al·legacions al Tribunal Constitucional.

stats