El Govern descarta prendre el control de l'escola de Canet com volia Junts: "Calen solucions, no invents"

La portaveu defensa que si ho fes podria estar vulnerant l'autonomia del centre

3 min
Una mare acompanya els seus fills a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar.

BarcelonaEl Govern no assumirà la direcció de l'escola de Canet de Mar que ha d'impartir el 25% en castellà en una classe de P5 per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). No ho farà malgrat que és una proposta d'un dels socis que formen part del consell executiu, Junts, i que aquest dilluns va posar al centre del debat públic la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Borràs va considerar que la Generalitat no feia prou per defensar la immersió lingüística i que una opció era posar-se a dirigir l'escola afectada. Així, malgrat les paraules de la presidenta del Parlament, el Govern ni s'ho planteja. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha volgut tancar el debat amb dard inclòs a Borràs: "Calen solucions efectives i no invents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Quin argument fa servir el Govern per rebutjar la proposta? En primer lloc, que el cas de Canet de Mar "no és nou" i que, quan n'hi ha hagut de similars, no s'ha apostat mai perquè la solució passi per prendre el control del centre. A més, Plaja ha explicat que si s'optés per aquesta via amb tota probabilitat s'acabaria vulnerant "l'autonomia dels centres" escolars, que està prevista per la mateixa legislació catalana. "Correm el risc de carregar-nos el nostre propi model", ha conclòs. Fonts governamentals afegeixen a l'ARA que, des dels temps en què la consellera d'Educació -llavors Ensenyament- era Irene Rigau, tots els responsables del departament han hagut d'aplicar en algun moment o altre una resolució com la que afecta l'escola de Canet.

Descartada, per tant, la intervenció del centre, el que queda ara mateix és l'enèsima topada entre els dos socis de Govern, ERC i JxCat, sobre com encarar un tema, en aquest cas la defensa de la immersió. Malgrat el dard que Plaja ha enviat a Borràs, després ha intentat no polemitzar amb les discrepàncies entre els dos partits. Així, ha assegurat que no assumir la direcció del centre de Canet de Mar genera "consens" dins del Govern. De fet, ha explicat que la proposta de Borràs no s'ha tractat en la tradicional reunió del Govern d'aquest dimarts. L'argument, segons Plaja, és que l'executiu no ha de tractar "propostes d'autoritats que no formen part del Govern".

Puigneró, Aragonès i Vilagrà dirigint-se aquest dimarts a la reunió del consell executiu.

Polèmiques a banda, la pregunta que encara no té resposta és què pensa fer la Generalitat per defensar el model d'immersió lingüística malgrat les resolucions judicials en contra que acumula. La més important, la sentència recent del Suprem. La incògnita es manté, i Plaja ha assegurat que es tractarà en la cimera de dijous que ve, en què el Govern ha citat diverses entitats socials per fer front comú en defensa del model d'escola catalana. Una defensa que també es visualitzarà en la manifestació convocada per dissabte amb el mateix objectiu. La Generalitat no es planteja reconsiderar la protesta malgrat que aquest mateix dimarts ha admès que la situació de la pandèmia "és preocupant" i les dades "són pèssimes".

L'estabilitat del Govern

La de la immersió lingüística no és l'única qüestió, ni de bon tros, que tensa les sempre complicades relacions entre ERC i Junts. També ho fa, per exemple, l'aprovació dels pressupostos catalans i la dels comptes estatals. A compte d'aquests dos assumptes, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró (Junts), va dir aquest cap de setmana que veia "en risc" l'estabilitat de l'executiu perquè la política d'aliances no sempre és la mateixa. Com en el cas de l'escola de Canet, Plaja també ha intentat aquest dimarts tancar l'assumpte sense gaires incendis i mostrant-se convençuda que l'executiu viu en plena "estabilitat" i que qui genera "soroll" són "els grups parlamentaris". Tot i això, no ha volgut anar gaire més enllà, conscient que hi ha temes susceptibles de generar noves polèmiques. "Em permetran no ficar-me en un jardí", ha conclòs.

stats