Puigneró avisa que l'estabilitat del Govern està "en risc"

Demana a Esquerra que tombi els pressupostos de l'Estat si no es "blinda" el català

3 min
Pere Aragonès i Jordi Puigneró durant el ple d'aquest dimecres

BarcelonaDe la crisi entre Esquerra i Junts per aprovar els pressupostos amb els comuns ja en fa més de quinze dies, però els seus efectes encara estan per determinar. El vicepresident del Govern i més alt dirigent de JxCat dins l'executiu, Jordi Puigneró, ha alertat aquest diumenge en una entrevista a El Punt Avui que l'estabilitat de la legislatura està "en risc". Per què? Segons Puigneró, el "soci preferent" del mandat hauria de ser la CUP, però després del no dels anticapitalistes als pressupostos s'ha de veure com se sosté la legislatura. I, si amb socis com els comuns, és possible el compliment del pacte ERC-JxCat que parla, per exemple, de preparar un "embat democràtic" si la taula de diàleg no dona fruits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'acord [ERC-CUP] garantia l’estabilitat de la legislatura i, per tant, això altera el que podia ser l’objectiu del 52%. Nosaltres serem exigents amb el compliment del nostre acord amb ERC, però perquè es pugui dur a terme ens cal estabilitat. Jo vull saber si l’acord entre Junts i ERC està garantit", diu Puigneró a l'entrevista, a més de mostrar "preocupació" perquè els pressupostos s'han aprovat amb el partit de Jéssica Albiach. "Més que el preludi d’un tripartit, el que em preocupa és que s’hagi esquerdat el 52%, que era el que havíem de garantir en aquesta legislatura. Si això es trenca, l’independentisme haurà de fer una reflexió", ha asseverat.

Així, assegura que la reunió amb el president, Pere Aragonès, que reclama Junts després del pacte ERC-comuns ja està demanada i que, a partir d'aquí, els dos partits s'hauran d'asseure per veure com queda la legislatura. També ha de fer el mateix Esquerra amb la CUP, ja que ara mateix no se sap del cert què queda vigent del seu pacte: estava previst, per exemple, que Aragonès se sotmetés a una qüestió de confiança el 2023.

Retret a ERC

Puigneró també aborda la qüestió del català a l'escola i a la llei audiovisual, sobre la qual Esquerra està negociant amb el PSOE com protegir la llengua a canvi dels pressupostos. "Són engrunes", afirma el vicepresident a l'entrevista, i demana als republicans que tombin els pressupostos si no es blinda la llengua. "Cap independentista entendria donar estabilitat a l’Estat amb l’ofensiva que s’està produint contra el català –afirma–. El millor missatge que es podria enviar a l’Estat és que, si això no es corregeix, si aquesta ofensiva contra el català continua i no es blinda la llengua, tindran inestabilitat, i la primera mesura podria ser que no s’aprovés el pressupost", afegeix.

Acte de JxCat a Barcelona amb Laura Borràs, Elsa Artadi, Jaume Alonso Cuevillas i Pep Riera.

Qui també s'ha referit a aquesta qüestió ha sigut la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un acte de Junts a Nou Barris (Barcelona) amb la candidata a l'alcaldia, Elsa Artadi, i els diputats Jaume Alonso Cuevillas i Pep Riera. Ha fet una crida a la "unitat" per respondre a les sentències judicials que qüestionen el sistema d'immersió lingüística, així com a les crítiques de la dreta espanyola, que ahir titllava d'"apartheid lingüístic" la situació a Catalunya. També ha lamentat que no hi hagi consens dins l'independentisme per impulsar de manera urgent una llei audiovisual catalana al Parlament. Ha explicat que aquesta setmana no es va arribar a un acord entre Esquerra i Junts perquè la norma es tramiti de manera urgent –els republicans s'hi van oposar– a la cambra catalana. De fet, aquesta iniciativa ja la va registrar en solitari Junts al Parlament i des de fa setmanes que insisteix en fer una llei catalana sobre aquesta qüestió. Esquerra, en canvi, prefereix centrar esforços a Madrid negociant amb el PSOE perquè considera que és la que acabarà prevalent.

stats