El Govern arriba al ple sense el suport als pressupostos garantit

Junts deixa sol Aragonès en la negociació amb els comuns i avisa que no acceptarà alterar els comptes

4 min
El President de la Generalitat, Pere Aragonés entrant avui al palau

BarcelonaA menys de vint-i-quatre hores per al debat a la totalitat dels pressupostos, el Govern no només no té garantit el suport de cap grup polític sinó que reapareixen les discrepàncies de rumb entre Esquerra, Junts i els potencials socis a hores d'ara, els comuns, per salvar els comptes. Aquest diumenge a la tarda s'ha produït una reunió entre ERC i En Comú Podem en què no s'ha arribat a cap acord i en què hi ha hagut una absència destacada: Junts per Catalunya ha decidit desmarcar-se de qualsevol acord que modifiqui els comptes després que Jéssica Albiach reclamés dissabte un "gir de 180 graus" en el projecte del conseller d'Economia, Jaume Giró. És a dir, l'executiu arriba al ple del Parlament d'aquest dilluns el migdia dividit i sense una majoria a la cambra catalana: descartada la CUP, els comuns esperen cessions a canvi del seu suport, mentre que el PSC escalfa a la banda per si a última hora són necessaris els seus vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió que el Govern ha mantingut aquest diumenge a la tarda amb l'equip negociador dels comuns ha arrencat desinflada per la falta de representants d'Economia. Després de gairebé tres hores reunits amb representants de Presidència –el cap de l'executiu, Pere Aragonès, ha participat en la trobada durant deu minuts–, l'executiu ha confirmat en un comunicat que no s'ha arribat a cap acord, tot i que ha emplaçat els comuns a continuar negociant. En paral·lel a aquesta reunió, Aragonès i Giró han mantingut una trobada discreta d'uns quinze minuts al Palau de la Generalitat, segons ha avançat Efe i ha confirmat l'ARA, i demà a dos quarts de nou del matí ha convocat una reunió extraordinària del consell executiu per abordar la situació, ara mateix crítica.

Diputats dels comuns entrant a la reunió.

Des de l'equip d'Albiach –on el diputat Joan Carles Gallego lidera les negociacions– es mostren escèptics sobre les converses, encara que estan disposats a mantenir-les fins al final –els grups poden retirar les esmenes a la totalitat fins i tot in situ en el ple que s'iniciarà a partir de les 14 h–. Primer, perquè dubten de la credibilitat d'un eventual acord si la meitat de l'executiu –Junts– se'n desmarca i perquè consideren que el moviment del partit busca "bloquejar-ho tot" per deixar el PSC –que ha ofert el seu suport "gratis"– com a única opció. Segon, perquè consideren que si retiren l'esmena a la totalitat sense tenir les cessions del Govern lligades l'executiu pot tornar a negociar els comptes amb la CUP un cop superat el primer tràmit al Parlament. Què demanen els comuns? Entre altres coses, més inversió en trens, un canvi de model cap a la reindustrialització i la fi del monocultiu turístic, més recursos destinats a salut mental i especialment bucodental i el desplegament de la llei de barris verds. També retirar el projecte del Hard Rock de Tarragona, una qüestió que reclamaven els cupaires i a la qual fins ara l'executiu no ha accedit.

Ara bé, més enllà dels números, per als comuns la partida dels pressupostos també es juga a Barcelona. Jéssica Albiach s'ha mostrat partidària en diverses ocasions d'aprovar els comptes al Congrés de Diputats, al Parlament i a la capital catalana, on els republicans han vetat d'entrada els pressupostos de l'alcaldessa, Ada Colau. "Ens demanen que fem amb els pressupostos del Govern el que ells no fan a Barcelona", assenyalen fonts dels comuns, que reclamen "coherència" als republicans. Per aquest motiu, de fet, Junts ha justificat la seva absència a la trobada entre Esquerra i els comuns: el partit ha assegurat que es tractava d'una negociació que no anava dels pressupostos sinó de l'Ajuntament de Barcelona, malgrat que fonts coneixedores de la trobada asseguren que no se n'ha parlat.

Junts no vol fer cap "gir de 180 graus"

Mentre que els comuns demanen concrecions a l'executiu, Junts es planta amb el projecte actual del conseller d'Economia, Jaume Giró. Després de reunir l'executiva del partit de manera extraordinària, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha ofert una roda de premsa en què ha deixat clar que no modificaran el projecte de comptes pels comuns: "No donarem a En Comú Podem el que no hem donat a la CUP". Així, ha assegurat que no sacrificaran "uns bons pressupostos per introduir-hi polítiques com les de l'Ajuntament de Barcelona" i menys, ha insistit, quan només s'està posant sobre la taula "el primer tràmit" al Parlament.

D'aquesta manera, va asseverar que no renunciaran a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern ni al Hard Rock de Tarragona perquè ho demani En Comú Podem. "No farem un gir de 180 graus, ni de 90 graus, ni de 25 graus al projecte de pressupostos", s'ha reafirmat responent a Albiach.

Jordi Sànchez en roda de premsa per valorar les negociacions dels pressupostos.

Junts ha tornat a insistir en la "majoria del 52%" per aprovar els comptes, malgrat que la CUP ja ha decidit que no retirarà la seva esmena a la totalitat. Sànchez ha considerat que el rebuig dels cupaires té més a veure amb la seva insatisfacció amb els "suposats incompliments" del pacte d'investidura amb Pere Aragonès que no pas amb els números que ha elaborat Jaume Giró –malgrat que la CUP també ha expressat el seu malestar pels macroprojectes que defensa JxCat–. Fonts del partit interpreten que els republicans no han fet prou per mantenir lligada la CUP a la majoria de govern perquè ja els va bé que surtin de l'equació per situar-hi els comuns. Això, a parer seu, altera el pacte de governabilitat, basat en la majoria independentista, de l'inici del mandat. En aquest sentit, Sànchez durant la roda de premsa ha fet una nova crida a ERC i a la CUP a intentar-ho per últim cop. Una crida que no es materialitzarà perquè l'esquerra anticapitalista ja ha pres una decisió definitiva.

I com pretén, doncs, JxCat salvar demà el pressupost? El partit s'ha limitat a fer una crida a la "responsabilitat" de totes les formacions polítiques, especialment les que tenen "responsabilitats de govern" –en al·lusió al PSC i als comuns– perquè permetin aquest dilluns la tramitació dels pressupostos tal com estan i negociar durant el debat en comissió al Parlament. Per ara, els comuns demanen concrecions, mentre que fonts socialistes asseguren que segueixen esperant la trucada del Govern. Ara bé, des del partit de Salvador Illa tampoc descarten abstenir-se en el primer tràmit encara que no arribi la trucada: "El país necessita els pressupostos".

Catalunya torna a viure una altra negociació in extremis, aquest cop per als comptes del 2022.

stats