El PP i Cs parlen d'"apartheid lingüístic" i de "règim totalitari" a Catalunya pel cas de Canet

Casado i Arrimadas acusen l'independentisme d'"atacar" un nen de P5 per "parlar espanyol" i reclamen mà dura a Sánchez

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dissabte en un acte a Madrid

BarcelonaLa dreta espanyola torna a atacar amb duresa la immersió lingüística a Catalunya. Després que la justícia hagi dictat que es faci un 25% de classes en castellà en un curs de P5 d'una escola a Canet de Mar, tant el PP com Ciutadans han elevat el to i han parlat aquest dissabte d'"apartheid lingüístic" i de "règim totalitari" a Catalunya arran de les mobilitzacions en defensa de la immersió lingüística. "Estem patint un cas terrible de segregació lingüística a un nen de cinc anys. Els socis de Pedro Sánchez estan fent un apartheid lingüístic", ha sentenciat Casado des de Madrid, que acusa l'independentisme de "perseguir" un "nen de cinc anys per parlar espanyol" per defensar el model d'escola en català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al PP, la Generalitat ha de complir la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que insta a fer un 25% de classes en castellà. En el cas de Canet de Mar ja s'està aplicant, ja que es tracta d'una petició particular per la qual la justícia ha imposat mesures cautelars seguint aquesta resolució del TSJC. Però per als populars la Generalitat no n'és l'única responsable, sinó que Casado ha aprofitat per carregar contra el president espanyol, Pedro Sánchez, definint-lo com a "còmplice" del "verí nacionalista". "Jo demano a Pedro Sánchez, també com a pare de dues nenes, que protegeixi aquesta família de Canet. I que doni totes les eines legals a les forces i cossos de seguretat de l'Estat per acabar amb els violents que s'estan acarnissant amb aquest nen de cinc anys", ha dit, a més d'oferir-li els seus senadors per aplicar el 155 i retirar les competències d'Educació del Govern de Catalunya.

No ha estat l'únic dirigent del PP que s'hi ha referit aquest dissabte. La vicesecretària d'organització del PP, Ana Beltrán, ha arribat a comparar el cas de Canet de Mar amb l'Alemanya nazi: "¿Arribarem a veure a Catalunya els que demanen que es pugui estudiar en castellà amb un braçalet marcat, perquè puguin ser assenyalats al carrer, com feien els nazis amb els jueus?"

Per la seva banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, totalment alineada amb aquestes afirmacions, ha fet servir la mateixa expressió que el PP. També des de la capital espanyola ha parlat d'"apartheid lingüístic" i de "règim totalitari" sense deixar passar l'ocasió, tampoc, per acusar de tebi el govern de Pedro Sánchez. En aquest sentit, s'ha erigit en defensora de les famílies que vulguin demanar un 25% de l'escolarització en castellà, malgrat que des dels anys 2000, segons dades del Govern, només vuitanta famílies ho han demanat. "No els deixarem sols perquè la seva lluita és la nostra lluita. Perquè vam néixer com a partit per enfrontar-nos a tot això a què ells s'estan enfrontant", ha dit Arrimadas, posant així de manifest que un dels objectius polítics de Ciutadans és posar fi a la immersió lingüística.

Inés Arrimadas aquest dimecres.

Davant les manifestacions de la dreta espanyola, el secretari d'organització de Junts per Catalunya, David Saldoni, ha fet una crida a mantenir un compromís "irreductible" amb la immersió lingüística i amb la llei d'educació de Catalunya. "És aquí i en casos com aquest on hem de ser irreductibles en el nostre compromís. No podem donar el braç a tòrcer, ni cedir un bri del que hem aconseguit. Hem d'aplicar la llei que tenim a Catalunya, que és la immersió lingüística", ha expressat Saldoni aquest dissabte en un acte de JxCat a Balaguer. Ha asseverat que s'ha de ser "exigent" amb el Govern –divendres durant la manifestació a Canet de Mar diversos col·lectius reclamaven la desobediència a la decisió de la justícia–, però també s'ha de fomentar l'ús del català en el dia a dia. "L'ús del català comença amb nosaltres mateixos. Això ho hem de tenir ben clar i present", ha constatat Saldoni.

Si bé la dreta espanyola carrega contra la immersió i la Generalitat la defensa, el PSC més aviat intenta mantenir equilibris entre les dues posicions. Aquest dissabte, des de l'Hospital del Pallars, en el marc d'una visita de dos dies al Pallars Jussà i a la Vall d'Aran, Salvador Illa ha reclamat "deixar treballar" els professionals de l'educació: "Fan un mal servei a Catalunya, a les escoles i a la defensa del català aquells que en polititzen l'ús". "Prou de polititzar l'ensenyament i la llengua a les escoles de Catalunya. Deixem que els responsables dels centres educatius facin la seva feina", ha insistit el líder del PSC, tot i que alhora ha dit que les sentències judicials sobre educació a Catalunya "s'han de complir i s'estan complint".

stats