Política 06/02/2015

Catalunya, la comunitat on l'Estat crea més noves places de fiscal

El consell de ministres ha aprovat la creació, per primer cop des del 2010, de fins a 66 noves places de fiscal. 50 són completament noves i 16 són promocions internes. Catalunya suma 11 d'aquestes places

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre de Justícia, Raael Catalá. EFE

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret pel qual es creen fins a 50 noves places de fiscals i s'impulsen 16 promocions internes –per passar de la tercera categoria de fiscal a la segona– al conjunt de l'Estat. Es tracta de la primera ampliació de places al ministeri públic des del 2010. Des de llavors el govern de Mariano Rajoy ha impulsat tot de reformes del sistema judicial –el nou codi penal, la llei d'enjudiciament criminal, la llei de seguretat ciutadana– però fins ara no havia fet cap pas per reforçar la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya és la comunitat on més noves places es creen, en concret 11, seguida per Madrid i Andalusia, amb 10 noves places de fiscal. Dues són per a Barcelona, dues també a Terrassa i la resta a Sant Feliu del Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Sabadell, Vilanova i la Geltrú-Gavà, Girona i Reus.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que les places s'enquadren en l'acord entre el PP i PSOE en la lluita contra el terrorisme jihadista. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afegit que també tenen com a objectiu ajudar en la lluita contra la corrupció, d'acord amb les mesures de regeneració democràtica impulsades per l'executiu de Mariano Rajoy.

El pacte d'Estat entre PP i PSOE garantia els recursos humans i materials necessaris per lluitar de forma més eficaç en contra del terrorisme a l'administració de Justícia, els cossos de seguretat de l'Estat i als serveis d'intel·ligència. Però la provisió d'aquestes places de fiscals ja va ser anunciada per Catalá el passat octubre en la seva primera compareixença parlamentària després de prendre possessió del càrrec.

La nova fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va demanar més recursos humans també en la seva primera presentació al Congrés per poder perseguir la corrupció a Espanya. Amb aquestes noves places, l'Estat comptarà amb un total de 2.473 fiscals en plantilla i 5.500 jutges. El ministre de Justícia considera que dota l'Estat d'una "capacitat professional adequada i suficient per tirar endavant els compromisos de la justícia en la lluita contra tot tipus de delictes". Quatre d'aquestes noves places van per a l'Audiència Nacional, i la resta es reparteixen sobretot entre la fiscalia anticorrupció i a reforçar les fiscalies de Catalunya, Madrid i Andalusia, ha assenyalat Catalá, per "vertebrar les capacitats en el conjunt del territori".

stats