El govern espanyol evita pronunciar-se sobre el retorn del rei emèrit

Unides Podem critica que Joan Carles I "regategi" la ciutadania amb la seva visita a Sanxenxo per una competició de vela

3 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridJoan Carles I torna aquest cap de setmana a Espanya gairebé dos anys després amb motiu de la regata de vela que se celebra a Sanxenxo. I ho fa sense donar explicacions sobre les investigacions judicials que van portar-lo a abandonar el país. Tot i això, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha evitat pronunciar-se sobre el retorn del rei emèrit. "Són decisions que no són competència del govern espanyol, sinó del rei emèrit i de la casa reial", ha dit la ministra portaveu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol justifica aquest silenci pel "respecte institucional" que deu a la Casa del Rei. Sobre les declaracions del president del govern, Pedro Sánchez, en què afirmava que Joan Carles I devia "explicacions" a la ciutadania, Rodríguez ha afirmat que "són unes consideracions que tenen vigència avui i ahir", donant a entendre que la posició crítica de l'executiu amb l'exmonarca no ha canviat, però que han pactat amb Felip VI no afegir més llenya al foc.

Molt més clar ha sigut el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que fent un joc de paraules ha dit que el que fa el rei emèrit és una manera de "regatejar" la ciutadania. Els socis del PSOE al govern espanyol són molt crítics amb tot el que envolta el rei emèrit: veuen "infame" el retorn i denuncien un problema estructural de l'Estat que permet a la monarquia "delinquir amb total impunitat", en paraules del portaveu del grup lila, Pablo Echenique. En canvi, en públic els socialistes fan pinya amb la institució i mostren el seu "màxim respecte" a la visita de l'emèrit. "No hi ha res a objectar", ha subratllat el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez.

Regata a Sanxenxo

L'alcalde de Sanxenxo, la localitat costanera de la província de Pontevedra on l'emèrit té el Bribón, el seu veler, ha confirmat la visita de l'exmonarca. No ha concretat si competirà o assistirà a la regata com a espectador, però. La dreta avala el retorn i, fins i tot, l'aplaudeix. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el govern espanyol d'"erosionar" la Corona amb la divisió d'opinions que exhibeixen els socis, i Vox ha reivindicat l'estudi que aquest dimarts ha fet públic l'entitat monàrquica Concordia Real Española: Joan Carles I va fer almenys un total de 224 viatges diplomàtics durant els seus 40 anys de regnat, una trajectòria que va aportar 62.000 milions d'euros a l'economia espanyola i va generar 2,4 milions de llocs de treball.

L'entitat ha explicat que han analitzat 30 milions de documents públics per extreure aquestes conclusions, que han presentat en roda de premsa l'exministre de Defensa Eduardo Serra i també l'impulsor de la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros, pare de l'actual portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros. L'entitat ha assegurat que no havia parlat amb el rei emèrit sobre l'informe, però Espinosa de los Monteros, que va compartir 14 viatges amb Joan Carles I, sí que ha trucat a l'exmonarca per informar-lo del document. "Hem posat números al fet que Joan Carles I ha sigut el millor ambaixador d'Espanya", ha afirmat. Tots dos s'han mostrat "avergonyits" per com el govern espanyol ha tractat l'emèrit en els últims anys, informa Mireia Esteve.

Joan Carles sí, Valtònyc no

En canvi, els partits progressistes assenyalen que no és el més "adequat" que la tornada sigui per acudir a una regata, tal com han coincidit a assenyalar els portaveus del PNB, Aitor Esteban, i del PDECat, Ferran Bel. El sobiranisme ha posat l'accent en les diferents situacions que viuen Joan Carles I i persones com Valtònyc, que aquest matí ha conegut que la justícia belga rebutja extradir-lo a Espanya. Tanmateix, no pot tornar a l'Estat perquè hauria de complir la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la Corona. Segons la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, és "incomprensible" que l'emèrit pugui tornar i el raper o l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet la comparació amb la dirigent del seu partit Marta Rovira, exiliada a Ginebra. "Tothom passa pel jutjat menys Joan Carles", s'hi ha afegit la diputada de la CUP Mireia Vehí.

stats