L'efígie de Joan Carles I s'instal·la al centre de Madrid

Concordia Real Española situa una pancarta per reivindicar el llegat de l'emèrit davant el seu retorn imminent

3 min
Primer pla de la pancarta de Concordia Real Española en suport al rei emèrit

MadridRecolzat a la barana de la parada de metro de Sevilla, el Julio fa estona que observa l'anunci que des de primera hora del matí presideix la part alta del cèntric carrer Alcalá de Madrid. Però no acaba d'entendre de què va. "¿Recordes quan ningú donava un duro per nosaltres?", diu la pancarta, de grans dimensions, i on figura una moneda de cinc pessetes amb la imatge de Joan Carles I. Preguntat per l'ARA, pronostica que té a veure amb el rei emèrit, però no acaba d'entendre el missatge. Per fer-se una idea de què va, l'entitat Concordia Real Española ha situat un codi QR a l'anunci que porta a la pàgina web Un legado real. El llegat de Joan Carles I el donaran a conèixer d'aquí tres dies, segons el compte enrere que han situat al portal –¿potser coincidirà també amb els dies que queden perquè torni a Espanya l'emèrit?–. Però no amaguen que el valoraran en positiu com a artífex d'una Espanya "oberta i emprenedora" i una "potència transmissora dels valors que encarnava la incipient democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El retorn del monarca és imminent, tal com va publicar aquest divendres l'ARA, i l'entitat monàrquica ha volgut vestir de gala una de les vies més concorregudes de Madrid –tot i que Joan Carles I aterrarà probablement a Galícia–. I en un dels caps de setmana més especials per a la capital espanyola. Aquest divendres van començar les festes de San Isidro i la ciutat està més plena del normal. El carrer Alcalá és un formigueig de turistes que baden amb els edificis que envolten la via. Alguns treuen les càmeres, però pocs s'aturen a mirar l'anunci que ocupa bona part de la façana, en obres, de l'església de la Concepción Real de Calatrava. Sí que hi ha una parella de francesos que apunten l'objectiu de la càmera cap a la imatge de Joan Carles I, però en realitat el monarca és l'actor secundari de la instantània, perquè diuen que el que estan fotografiant és la cúpula de l'església que treu el cap darrere de la façana en obres.

Tampoc la Josefina, la Teresa i l'Encarnita s'havien fixat que el monarca comparteix protagonisme amb les bandes feministes que presideixen l'edifici del ministeri d'Igualtat pocs números més avall, i també amb les banderes espanyola i de la Comunitat de Madrid que donen la benvinguda a la seu de la conselleria d'Educació autonòmica. "Per què no pot tornar?", es pregunta la Josefina, que, després d'observar l'anunci, treu la seva vena més monàrquica i defensa sense fissures el regnat de l'emèrit. No ho veu exactament igual l'Encarnita, que recorda que, "com tots els Borbons, Joan Carles també ha sigut un faldiller" i "ha fet coses malament". No la deixa acabar la Josefina, amb qui han improvisat un petit debat davant del duro amb la imatge de l'emèrit. "Que vingui i que faci el que li doni la gana, que visqui on vulgui", li acaba replicant.

Pancarta de Concordia Real Española en suport del rei emèrit

La consulta entre monarquia i república

Després de mirar-se l'anunci una estona, el Julio admet que no és partidari d'un "desterrament" permanent per a Joan Carles I, sinó que torni i que, si cal, sigui jutjat. Ara bé, el cert és que la fiscalia ha arxivat totes les investigacions que assetjaven des de fa mesos l'antic monarca. No perquè no hi veiés irregularitats, sinó per la prescripció dels delictes i la inviolabilitat de l'emèrit. Ara que els fronts judicials de l'emèrit comencen a aclarir-se, els monàrquics han vist el moment de tornar a reivindicar la Corona espanyola; sobretot davant els intents del republicanisme d'empènyer cap a un canvi de model d'estat. Precisament, el mateix dia que Concordia Real Española desplegava la pancarta a Madrid, a tot l'Estat s'instal·laven taules, urnes i paperetes perquè la ciutadania decidís entre monarquia o república en una consulta ciutadana organitzada per diverses entitats i associacions.

stats