Política 16/06/2017

La Moncloa considera que la creació d'una borsa de voluntaris demostra que "el referèndum cada cop té menys suport"

El portaveu de l'executiu, Iñigo Méndez de Vigo, afirma que "convertir voluntaris en agents electorals no és seriós" i clarifica la "impotència del president Puigdemont"

Ara
2 min
El portaveu Méndez de Vigo

MadridEl portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha afirmat avui que la borsa de voluntaris que vol impulsar la Generalitat per organitzar el referèndum i salvaguardar els funcionaris demostra la "impotència clara del president Puigdemont, perquè convertir voluntaris en agents electorals no és seriós". Un referèndum que, a parer seu, "cada cop té menys suport social, com va quedar clar a la manifestació de diumenge i amb el rebuig d'organismes internacionals com la Comissió de Venècia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes manifestacions que es produeixen poques hores després que la fiscalia hagi anunciat que actuarà contra els que participin en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, com ha ha avançat avui el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que ha avisat que actuarà “sense complexos”. Els periodistes, però, no li han fet preguntes sobre aquesta qüestió.

La demanda del coordinador dels comuns, Xavier Domènech, a ERC de construir una majoria d'esquerres al Parlament ha estat aprofitada per Méndez de Vigo per llançar un dard al president de la Generalitat: "És un element de reflexió que el president Puigdemont hauria de tenir en compte", en al·lusió a la possible creació d'una nova majoria a la cambra catalana, on ha inclòs la CUP.

Pel que fa a la convocatòria de Mossos d'Esquadra que Hisenda vol limitar, Méndez de Vigo ha desmentit que tingui res a veure amb el referèndum: "No crec que doni temps a fer oposicions abans de la celebració del referèndum, però desconec el tema". També ha assenyalat que hi ha prevista una reunió amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, per celebrar una junta de seguretat, tot i que el conseller ha denunciat avui mateix que les seves peticions no han obtingut resposta. "En prenc nota i l'hi transmetré al ministre d'Interior", s'ha limitat a dir.

En clau estatal, sobre si hi ha prevista una reunió entre el president espanyol Mariano Rajoy amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després del congrés que els socialistes celebren aquest cap de setmana a Madrid, Méndez de Vigo s'ha mostrat convençut que "les relacions es reprendran amb la voluntat d'arribar a acords" amb el principal partit de l'oposició, però no ha concretat cap data perquè es trobin els dos líders.

Sobre una alternativa de govern al PP, el portaveu ha afirmat que "és una maniobra de distracció de Pablo Iglesias per no parlar del seu suspens a la moció. S'ha inventat un possible acord amb Ciutadans, que té un acord de govern amb el PP, i no ho veig factible, i menys després de les desqualificacions d'Iglesias a Rivera". "Al govern no el preocupa gens", ha sentenciat. La demanda que ha fet Podem al PSOE de pactar amb ERC ha estat menystinguda pel portaveu, perquè "l'únic que vol ERC es separar-se d'Espanya, i que formi part del govern espanyol és un contrasentit".

stats