Política 18/12/2012

El Govern desafia Rajoy i crea un impost sobre els dipòsits bancaris

Homs reivindica el dret de la Generalitat a imposar aquest tribut, d'acord amb ERC, malgrat la maniobra "lletja" del PP

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts un decret llei de creació de l'impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit, tal com va avançar l'ARA dissabte passat. L'impost entrarà en vigor demà mateix, tot i que el decret llei s'haurà de convalidar en un termini màxim d'un mes, segons ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta figura impositiva forma part dels acords a què ja havia arribat fa un dies Ciu amb ERC, tot i que la creació d'aquest impost ja estava damunt de la taula de l'executiu "des d'abans de l'estiu". La Generalitat pren així a iniciativa, després que l'executiu de Mariano Rajoy creés fa poc aquest mateix tribut a un tipus del 0%, per evitar deixar-lo en mans de les comunitats autònomes. Però segons Homs, amb aquest decret llei d'avui la Generalitat passa per davant de la mesura estatal. El Govern preveu recaptar prop de 500 milions d'euros a l'any.

Homs ha recordat que una sentència recent del Tribunal Constitucional considera possible que les comunitats autònomes puguin establir aquesta figura impositiva. La Generalitat, per tant, vol “blindar” aquest espai fiscal, davant la maniobra “lletja” del PP i que “no s'havia vist mai”.

La mesura del govern espanyol, ha explicat Homs, “s'està tramitant a les Corts, però no ha entrat en vigor perquè no ha estat aprovada formalment, i això ens permet anticipar-nos”. Per avançar-se a la Generalitat, l'executiu de Rajoy preveu que la seva mesura tingui efectes retroactius a data d'1 de desembre d'aquest any. Però el Govern català aplicarà “la mateixa tècnica” i deixarà clar que el nou impost tindrà efectes des del 30 de novembre.

El nou tribut afectarà a les entitats financeres amb seu a Catalunya i a les que tinguin un volum d'oficines en territori català. A més, s'inclourà una clàusula perquè l'impost no tingui repercussió sobre els clients.

stats