Política 18/12/2020

El Govern demana a la JEC que els catalans a l'exterior es puguin descarregar per internet les butlletes del 14-F

Reclama també que rebin la documentació per votar abans que es proclamin les candidatures

Quim Bertomeu
2 min
Butlletes de les candidatures que es van presentar a les últimes eleccions autonòmiques, el 27 de setembre del 2015.

BarcelonaVotar en unes eleccions si vius fora de l'Estat sempre ha sigut motiu de queixa pels residents a l'exterior per totes les traves amb què es troben. Amb una pandèmia en marxa, la situació es podria complicar encara més. Per intentar canviar aquesta tendència i facilitar les coses, la Generalitat ha formulat aquest dijous dues peticions a la Junta Electoral Central (JEC). La primera, que els ciutadans a l'exterior rebin "com més aviat millor" tota la documentació per votar –la targeta censal i el sobre– i no s'esperi a la proclamació definitiva de les candidatures. La segona, que aquests mateixos ciutadans es puguin descarregar les butlletes a través "d'enllaços oficials" d'internet. El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha considerat que, fent això, es podrà garantir una participació més alta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dimarts 22 de desembre quedaran convocades oficialment les eleccions al Parlament. A partir d'aquell dia, els residents a l'exterior podran sol·licitar el vot. Si res no canvia, però, no rebran la documentació fins que les candidatures siguin oficials, cosa que encara trigarà unes setmanes més. El que demana la Generalitat a la JEC, doncs, és que la documentació se'ls pugui enviar immediatament i que no inclogui les butlletes amb les candidatures, les quals els ciutadans ja es descarregarien després per internet. Tot plegat busca agilitzar al màxim tot el procés per rebre la documentació i que aquests votants puguin formular el seu vot amb el màxim marge de temps possible.

El vot des de l'exterior sempre ha sigut un problema. La recepció de la documentació acostuma a trigar massa i molts ciutadans no arriben a temps de votar. Per exemple, segons dades que ha aportat el mateix Solé, a les eleccions del Parlament del 2017 hi havia 226.000 catalans a l'exterior i només 27.000 van votar. Si la JEC accepta la proposta, només els ciutadans que voten fora podran descarregar-se les butlletes. Els que viuen a Catalunya no ho podran fer, però les rebran totes a casa a través d'una carta que els enviarà la Generalitat.

Reunió de la taula de partits

Solé també ha confirmat que el dilluns 21 es tornarà a reunir la taula de partits que ha creat el Govern amb els grups del Parlament per tractar les mesures excepcionals que s'hauran d'implementar per fer uns comicis en un context de pandèmia. Com va avançar l'ARA dimecres, Govern i partits ja han arribat a alguns acords. Per exemple, que hi haurà franges horàries per anar a votar, tot i que no seran obligatòries, sinó només recomanacions. És a dir, es recomanarà als col·lectius vulnerables amb el virus que hi vagin a una determinada hora, als ciutadans en quarantena en una altra, i a la resta en una tercera franja. Solé ha insistit que totes aquestes mesures serien més fàcils d'implementar si Catalunya tingués una llei electoral pròpia, cosa que no té per la incapacitat històrica dels partits d'arribar a un acord.

stats