POLÍTICA
Política 02/07/2013

El Govern exigeix a Montoro que pagui els deutes si vol que la Generalitat pagui a 30 dies

El conseller i portaveu del Govern, Francesc Homs, reconeix que la Generalitat paga "tard i malament" i ho atribueix al fet que la Generalitat no gestiona la riquesa pròpia que genera el país

M.colomer
2 min
Els consellers Mas-Colell i Homs, a la reunió del consell executiu / EFE

Barcelona"Si es tracta de pagar puntualment, que ens paguin els deutes". Missatge clar, concís i contundent del portaveu del Govern, Francesc Homs, davant la intenció del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'articular una altra via per intervenir la Generalitat si no paga els proveïdors en 30 dies. "No sé si ells s'hauran d'autointervenir", ha ironitzat Homs, que ha recordat que "qui no paga el que deu en termes constants en el temps és el govern espanyol". L'executiu que presideix Artur Mas ha deplorat aquest dimarts que el govern espanyol "exigeixi que paguin puntualment aquells que depenen del fet que ells els paguin". "Causa estupor", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després de la reunió del consell executiu del Govern, Homs ha reiterat que si el govern de l'Estat pagués a la Generalitat els deutes que ha acumulat i que estan compromesos i fixats per llei "les coses anirien raonablement més bé". "El que ens agradaria és administrar els impostos que paguen els catalans, perquè estem convençuts que si fos així podríem pagar puntualment", ha etzibat Homs, que ha deixat clar que Catalunya té "capacitat de generar riquesa com per no haver de passar aquestes penúries".

30 dies? "Inassumible"

En qualsevol cas, el conseller de Presidència i portaveu del Govern ha mostrat la plena voluntat de l'executiu de pagar proveïdors al dia, si bé ha insistit que el fet que la Generalitat no tingui el control de la caixa ho fa impossible. "No pot ser que qui té deutes contrets manifestos amb la Generalitat després vingui a exigir uns terminis que com estan les coses són inassumibles", ha reconegut. Ha carregat contra el govern espanyol per la gestió dels tributs catalans que fa: "Després de fer excursions, els diners que surten de Catalunya, quan tornen, vénen tard, malament i regatejant".

stats