Política 26/05/2021

El Govern es posa en marxa aquest dimecres, 240 dies després d'entrar en funcions

Els 14 nous consellers prendran possessió i començaran a definir els primers noms del 'sottogoverno'

4 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Barcelona240 dies després que el Govern entrés en funcions per la inhabilitació del llavors president Quim Torra, aquest dimecres Catalunya tindrà un nou executiu de ple dret. Els 14 consellers del gabinet de Pere Aragonès prendran possessió del càrrec al Palau de la Generalitat i, un cop feta la tradicional foto de família, celebraran la primera reunió de treball. El primer govern d'Aragonès, format per vuit dones i set homes, començarà a caminar.

Aquest dimarts a la tarda la Generalitat ha confirmat el nom dels 14 nous consellers, que des de dilluns ja eren coneguts per a tothom. El seu anunci oficial s'ha fet esperar més del previst perquè el nou president ha volgut parlar un per un amb tots ells abans de fer-los públics. Tant amb els set d'Esquerra que ha escollit ell mateix com amb els set que ha escollit JxCat a través del seu secretari general, Jordi Sànchez. Però de la llista definitiva feta pública sí que hi ha hagut una novetat, així com una absència. La novetat ha sigut el nom del secretari de Govern, que sempre és una figura important perquè és l'única persona sense rang de conseller que té dret a assistir a les reunions del consell executiu. La persona escollida no sortia en cap travessa i ha sigut el jurista Xavier Bernadí, fins ara director general de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat. Segons fonts governamentals, la decisió és deu a que Bernadí té experiència en "àmbits clau" de la Generalitat i un "alt nivell tècnic". De nou, Aragonès ha prioritzat un perfil tècnic per al càrrec, com també ha fet amb la majoria dels seus nous consellers. Pel que fa a l'absència, el president encara no ha escollit qui serà el portaveu de l'executiu. La voluntat d'Aragonès és que no sigui cap conseller —com és tradició—, sinó una persona que desenvolupi exclusivament aquesta tasca i que tingui una trajectòria prèvia en el món de la comunicació. Encara no hi ha una decisió presa.

Amb els consellers ja als seus llocs, el pas següent serà començar a formar el sottogoverno, és a dir, tota la teranyina d'alts càrrecs que lideraran el dia a dia de les conselleries. Els primers nomenaments es tancaran aquest mateix dimecres i seran els secretaris generals dels departaments, és a dir, els número dos dels consellers i una figura clau per fer funcionar la maquinària. "Si erres en aquest nomenament, no anirà bé", avisa un veterà de l'administració, que recorda que no només ha de conèixer l'àmbit sectorial del departament sinó que ha de tenir competències en recursos humans i de gestió. Segons fonts consultades per l'ARA, el número dos del departament d'un dels fitxatges estrella de Junts per a Economia, l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró, serà Jordi Cabrafiga, fins ara secretari general d'Empresa, mentre que el de vicepresidència de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana serà Ricard Font, fins ara encarregat de Ferrocarrils de la Generalitat. El fitxatge de Font té una lectura política, ja que representa la incorporació del rullisme al departament —tocat per l'adeu de Damià Calvet com a conseller— que dirigirà Jordi Puigneró com a número dos del Govern.

Una de les conselleries que estaran més sota la lupa en aquest mandat serà la d'Interior i, segons ha pogut saber aquest diari, ERC ha pensat en Oriol Amorós per ser-ne secretari general. És un perfil bregat tant al Parlament com a exdiputat com dins de l'administració catalana, ja que fins ara ha exercit de secretari general de Treball i Afers Socials. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha confiat la secretaria general a Núria Cuenca —fins ara tenia el mateix càrrec a Educació— i, a Empresa, farà de número dos un dels col·laboradors més estrets de Torrent, Oriol Sagrera. Aragonès, que en el seu primer dia al càrrec ha volgut que la seva primera visita fos al l'Hospital Parc Taulí i la segona al presos polítics, també ha començat a definir el seu nucli més pròxim. Així, la coordinadora de l'oficina del president serà Helena Ricomà, que fins ara desenvolupava la tasca de cap de gabinet amb la ja exconsellera de Justícia Ester Capella.

Meritxell Masó, a Salut

Al departament de Salut, que ara pilotarà Josep Maria Argimon, Junts opta per una directiva pública amb llarga trajectòria dins de l'administració: Meritxell Masó. Fins ara secretària general de Presidència —és una de les històriques de Convergència—, serà la número dos d'una de les conselleries que compten amb més recursos de la Generalitat, a més de tot el personal sanitari. De fet, arran de l'experiència en diversos departaments —va ser un dels puntals de Governació amb Meritxell Borràs—, el seu nom ha ballat fins a última hora entre diverses conselleries, una d'elles Justícia —de la qual a l'hora de tancar aquesta edició encara no se sabia qui n'ocuparia la secretaria general.

Tots ells seran nomenats aquest dimecres en la primera reunió del consell executiu, però no serà fins demà, quan es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat —amb el cessament dels seus antecessors—, que es podran posar a treballar. Després encara quedaran per nomenar al voltant d'uns 500 càrrecs en total.

stats