Política 30/04/2019

El Govern crida a restablir "sense condicions" els ponts de diàleg amb la Moncloa

Budó diu que la distància entre JxCat i ERC el 28-A no afecta la correlació de forces a l'executiu

Núria Orriols
4 min
La portaveu del Govern, Meritxell Budó

BarcelonaEl Govern ha fet una valoració aquest dimarts del resultat de les eleccions generals. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha cridat a "restablir" els ponts de diàleg amb el govern espanyol per resoldre el conflicte polític i així ha estès la mà a la Moncloa perquè Catalunya i Espanya "no es poden governar d'esquena". Ara bé, ha dit que l'executiu català espera "seure a la taula per parlar de tot el que calgui, sense condicions de cap de les dues parts". Abans de l'avançament electoral, el diàleg es va trencar perquè el Govern demanava a Pedro Sánchez incloure l'autodeterminació en la taula de negociació sobre el conflicte i un relator, i el PSOE s'hi va negar.

Budó també ha dit que la correlació de forces dins el Govern no queda afectada pel resultat de les eleccions generals, en què Esquerra ha doblat el suport de JxCat, ja que ha remarcat que la formació de l'executiu es fa en relació als comicis al Parlament. "El poble de Catalunya ha decidit donar més suport a ERC que a JxCat i nosaltres respectem el resultat", ha dit. Preguntats sobre si ERC pot tenir algun incentiu per forçar eleccions a Catalunya si es repeteixen els resultats de les eleccions al mes de maig, Budó i el conseller d'Educació, Josep Bargalló –que ha explicat la construcció de nous centres educatius–, han defugit respondre assegurant que no compareixien com a membres de les seves respectives formacions.

La portaveu del Govern ha insistit que hi ha "un 80% que s'ha manifestat a favor del dret a decidir a Catalunya i en contra de la repressió". "Catalunya ha estat un tema central en aquestes eleccions i Catalunya ha contestat votant i dient que la ultradreta i la dreta no representen els seus ciutadans", ha afirmat, en relació al suport de Vox, el PP i Ciutadans a Catalunya en aquests comicis.

El Govern crida a restablir "sense condicions" els ponts de diàleg amb la Moncloa

L'exclusió de Puigdemont és un "atac a la democràcia"

Budó ha explicat que en el consell executiu tots els membres del Govern han compartit la "indignació" per la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure dels comicis europeus l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers. "Som davant d'un atac a la democràcia que fins i tot incomoda els membres de la Junta", ha afirmat la portaveu, que ha recordat que hi ha hagut quatre vots particulars. "És un frau i un atac a la democràcia", ha dit, i ha demanat als organismes de l'Estat que "tornin a la raó del dret" i deixin de banda la "raó d'estat".

Tanmateix, Budó ha dit que el Govern no emprendrà accions legals, ja que li pertoquen –ha assegurat– a la formació Junts per Catalunya.

L'aprovació del pla de contingència

Després de mesos de negociació entre departaments, el Govern ha presentat aquest dimarts part del pla de contingència per fer front a la despesa "urgent" en un context de pròrroga pressupostària aquest 2019. L'executiu no ha presentat els pressupostos per manca de suports al Parlament i, per això, ha impulsat un pla per atendre les despeses extraordinàries –amb els comptes prorrogats no es pot augmentar la despesa– d'aquest 2019.

En una primera fase, el Govern va aprovar un decret urgent d'ampliació de crèdit per valor de 814 milions d'euros amb l'objectiu d'augmentar el sou als funcionaris i retornar-los part de les pagues extres que se'ls deuen.

Budó afirma que s'ha "completat" la recuperació de les delegacions a l'exterior

D'altra banda, el Govern també ha aprovat nous nomenaments a les delegacions a l'exterior. Segons Budó, amb aquestes designacions queda completada la "restitució" de les delegacions a l'exterior, que se situen en el mateix nombre que abans de l'aplicació del 155 –tot i que han canviat els delegats i les àrees d'influència.

Es tracta del nomenament d'Ewa Adela com a delegada del Govern als Països Baixos (abans ho era de Polònia i els Països Bàltics); Rui Álvaro Serra com a delegat del Govern a Portugal, amb experiència en aquesta delegació; i la traductora i periodista Krystina Schreiber com a delegada del Govern a l'Europa Central.

En el marc del departament d'Exteriors també hi ha hagut altres designacions: és el cas d'Alfonso González com a director general d'Afers Europeus i Mediterrània; Isidre Sala com a director general d'Afers Globals; Oriol Duran com a director general d'Anàlisi i Planificació Estratègica de l'Acció Exterior; i Mireia Borrell com a secretària d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Requeriment d'incompetència a l'Estat per l'adopció internacional

El Govern també ha decidit enviar un requeriment a l'Estat en matèria d'adopció internacional. Segons l'executiu, el darrer decret aprovat pel govern socialista ignora les facultats que té la Generalitat i envaeix les competències del Govern.

"El reglament no reconeix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d'adopció internacional", ha denunciat Budó, que ha afegit que el reglament aprovat pel consell de ministres vulnera l'acord bilateral entre l'Estat i la Generalitat del 2016. Com a exemple d'invasió de competències, el Govern ha fet referència a la decisió sobre l'inici, el tancament i la suspensió de la tramitació de les adopcions en un país determinat; la decisió del nombre d'expedients que s'envien als països d'origen, així com l'acreditació dels organismes per a l'adopció internacional i el control de l'actuació als països d'origen.

stats