Política 03/09/2019

El Govern comença a buscar soci per als comptes

Economia va iniciar ahir la ronda de contactes amb la CUP i avui es reunirà amb el PSC i els comuns

Quim Bertomeu
2 min
El conseller d’Economia i vicepresident, Pere Aragonès, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl Govern va iniciar aquest dimarts la ronda de negociacions per buscar suports als pressupostos del 2020 amb una trobada amb la CUP, i té cita dimecres amb el PSC i els comuns -per separat-. Els contactes han començat de manera discreta: sense convocatòries públiques ni càmeres. L’objectiu: buscar un soci que permeti que la Generalitat tingui uns comptes en vigor per primera vegada des del 2017. Una tercera pròrroga, en paraules la setmana passada del conseller Josep Bargalló, deixaria el seu departament en una situació “insostenible”. Fonts de la CUP consultades per l’ARA expliquen que la d’ahir va ser una “reunió tècnica” i que, per tant, irrellevant en termes de saber si podran donar suport als comptes. Malgrat tot, els cupaires ja han fet un pas més que l’any passat, quan ni tan sols van voler asseure’s a la taula amb el Govern.

Una única xifra

Fonts de la Generalitat expliquen que són contactes preliminars per explicar “el marc general” dels comptes. Així, el cos a cos negociador es deixa per a més endavant. Per ara, la conselleria d’Economia només ha ofert una pista sobre els números, i que va acordar dimarts el consell executiu: un sostre de despesa no financera de 26.952 milions d’euros, 2.500 més que en els comptes actuals prorrogats. Fonts dels comuns exposen que avui van a la trobada amb la intenció de conèixer “la fotografia de quins són els recursos” de què disposarà la Generalitat per implementar mesures que, per a ells, són inajornables -com la inversió en escoles bressol.

Pel que fa al PSC, sempre ha declarat que està disposat a reunir-se amb el Govern i fonts socialistes expliquen que van a “escoltar” la proposta. Malgrat tot, ara mateix se senten lluny de qualsevol acord, no tant pels números que els pugui presentar el Govern, sinó per l’estratègia política de fons de Torra. Iceta ja ha deixat clar que no avalarà els comptes “si el Govern aposta per la confrontació”. Ja ho va advertir al juliol, després del cicle electoral a l’alça del PSC, el cap d’organització dels socialistes, Salvador Illa: “El PSC ha tornat”. I no ha tornat, precisament, per donar oxigen a un govern independentista.

La CUP, els comuns i el PSC: tres socis potencials però moltes incògnites, entre elles, si la legislatura suportaria un nou fracàs pressupostari. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no se n’ha amagat: sense comptes, les unes seran més a prop.

3 de setembre

El Govern va trencar el gel amb els diputats de la CUP Maria Sirvent i Vidal Aragonés. És el soci preferit de JxCat.

4 de setembre

Del PSC hi serà la diputada econòmica, Alícia Romero. Dels comuns, el mateix negociador que l’any passat, David Cid.

5 de setembre

Trobada de cortesia. Possibilitats nul·les d’acord, però Cs hi serà amb José Maria Cano i el PP amb Santi Rodríguez.

stats