El Govern qualifica de "provocació" els mítings de Vox i els acusa de posar en perill els manifestants

Budó garanteix que els Mossos actuaran quan hi hagi "actes de violència"

2 min
El cordó dels Mossos d'Esquadra protegeix la comitiva de Vox a Vic

BarcelonaEl Govern responsabilitza Vox dels aldarulls que s'han generat aquesta última setmana en els seus actes polítics a Catalunya. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dimarts que els mítings de l'extrema dreta "passen de ser actes polítics a ser provocacions" en què no s'atenen les peticions dels Mossos d'Esquadra. Segons ella, els seguidors de Vox són els que "estan posant en risc no només la seva seguretat, sinó també la dels manifestants i la dels cossos de seguretat". En diverses localitats catalanes s'han viscut episodis tensos amb llançament d'objectes per part dels manifestants antifeixistes, corredisses i fins i tot alguna agressió. Diversos agents dels Mossos han resultat ferits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat continuarà garantint que Vox pugui exercir el seu dret a la participació política i, per tant, que segueixi organitzant mítings per a les eleccions del 14-F, però Budó ha remarcat que també garantirà el dret a la manifestació dels col·lectius que s'oposen a l'extrema dreta. Per evitar conflictes, la portaveu de l'executiu ha demanat al partit d'ultradreta que actuï amb "responsabilitat".

Les declaracions del Govern han anat acompanyades, aquest dimarts, d'una consulta dels Mossos d’Esquadra a la junta electoral sobre el possible incompliment per part de Vox del protocol anticovid en alguns dels seus actes electorals. La Junta Electoral Provincial ha elevat la qüestió a la Junta Electoral Central, que encara està pendent de resposta, segons han explicat fonts de la Generalitat a l’ACN.

El de la plaça Major de Vic diumenge passat va ser un dels actes més tensos amb enfrontaments entre els manifestants antifeixistes i el dispositiu dels Mossos que protegia la comitiva del partit ultra, especialment quan els candidats de Vox ja havien marxat. El president del partit, Santiago Abascal, va recriminar a alguns agents no haver actuat abans. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ja va rebutjar dilluns les crítiques de Vox i de la resta de "partits que dificulten la tasca policial" i també va recriminar l'actitud dels manifestants. El partit d'Abascal ja ha anunciat que portarà Sàmper davant la Junta Electoral per la manca de diligència dels Mossos en els seus mítings.

Col·legis "segurs" però sense crida a la participació

La situació de pandèmia amenaça amb fer créixer dràsticament l'abstenció en les eleccions del 14-F. El Govern garanteix que els col·legis electorals seran "segurs" i, per tant, anima perquè "ningú deixi d'anar a votar per por que les eleccions no siguin segures". Ara bé, a diferència del que és habitual, la Generalitat no fa aquest cop una crida a la participació: "Des del Govern no ens correspon fer una crida a la participació", ha subratllat la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó. "Estem en una pandèmia i és normal que hi hagi recels a anar a votar", ha afegit la també consellera de Presidència.

stats