PROCÉS SOBIRANISTA
Política 13/08/2016

El Govern demana una resposta al carrer si el TC castiga Forcadell

Defensa que la presidenta del Parlament se salti una eventual inhabilitació

Sara González
3 min
El Govern demana una resposta al carrer si el TC castiga Forcadell

BarcelonaEl curs polític, que arrencarà amb la ja tradicional mobilització de la diada de l’Onze de Setembre, es preveu dur. Més enllà de la qüestió de confiança, a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels pressupostos que el Govern haurà de pactar amb la CUP, el procés independentista està en el punt de mira del govern espanyol i, en conseqüència, en mans del Tribunal Constitucional. L’executiu català considera que cal estar preparat per al pitjor escenari i és per això que ja posa sobre la taula que si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és inhabilitada per haver permès que es votessin les conclusions del procés constituent, caldran mobilitzacions “unitàries” i “contundents”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan només falta un mes per a la diada de l’Onze de Setembre, les institucions catalanes estan en tensió a l’espera de la resolució del tribunal. “Si arriba una decisió així, que espero que no arribi, haurà d’anar seguida d’una resposta com sempre cívica, pacífica i 100% democràtica”, va assegurar ahir la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en una entrevista a Europa Press. En aquesta protesta, va dir, haurien d’anar de bracet la ciutadania, els partits polítics i les entitats sobiranistes per transmetre un missatge d’unitat de cara a la comunitat internacional davant d’una situació que va considerar “tremendament injusta”. I és que, segons Munté, més enllà de les fronteres catalanes hi ha qui “no entén” el posicionament de l’estat espanyol de “mur granític, incomprensió, zero diàleg i persecució d’un procés democràtic”.

Com també han defensat aquesta mateixa setmana els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, la consellera es va mostrar partidària que Forcadell segueixi desenvolupant les seves funcions encara que sigui inhabilitada. Això sí, Munté va evitar parlar explícitament de desobediència i es va cenyir a la consigna que durant tot aquest estiu ha dit el Govern: parlar d’obediència al mandat derivat de les urnes del 27-S. Tampoc va respondre si s’haurien de presentar al·legacions al TC o donar aquesta via per perduda i situar Catalunya en un escenari de desacatament. Va deixar en mans del Parlament aquesta decisió, que Junts pel Sí no debatrà fins a finals d’agost.

Crida al “seny” del TC

El TC ha ajornat el pronunciament sobre el contingut de les conclusions del procés constituent i les possibles sancions a Forcadell fins a previsiblement passada la Diada justament per no incentivar una protesta encara més gran al carrer. Munté va recordar que, en altres casos, davant la insistent bel·ligerància del govern espanyol contra el procés, el tribunal ha optat per desestimar o aixecar suspensions. Per això va demanar que, un cop més, s’imposi el “seny” en un cas clar de judicialització de la política.

Crida als polítics per a la Diada

“@KRLS [Carles Puigdemont], tu també ets part de la història. Aquesta Diada, no hi faltis”. “Ada [Colau], l’11-S no pots faltar-hi”. Amb aquests missatges a Twitter, l’ANC va fer ahir una crida personalitzada perquè els polítics catalans participin a la manifestació de la Diada d’aquest any. La setmana que ve també es presentarà l’acció de les assemblees exteriors, que potencien el procés independentista entre la comunitat de catalans que viuen fora. Se celebraran set actes en set dies en set punts del món.

stats