Política 16/07/2019

Budó reclama a Sánchez que faci govern per poder dialogar, però es desvincula de la investidura

Descarta eleccions a Catalunya i aposta per fer els pressupostos del 2020 sense concretar socis

Núria Orriols
3 min
El Govern reclama a Sánchez que faci executiu per poder dialogar, però es desvincula de la investidura

BarcelonaDesprés del trencament de les negociacions entre Pedro Sánchez i Podem, el Govern ha exigit aquest dimarts que es formi un executiu a Madrid per poder "dialogar". "Necessitem un govern a l'estat espanyol per poder interlocutar i sortir de la situació de provisionalitat. No tenim interlocutor per poder treballar", ha dit la portaveu, Meritxell Budó. I ha afegit que la Generalitat "no té la responsabilitat" d'aconseguir-ho, sinó que depèn de la "capacitat" de Pedro Sánchez de "sortir de la temporalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, malgrat que ha dit que "espera que el més aviat possible hi hagi un govern a Madrid", Budó s'ha desvinculat de la investidura de Pedro Sánchez. Ha dit que era una qüestió que corresponia a les formacions polítiques de JxCat i ERC (que formen el mateix Govern de la Generalitat), amb un paper clau en l'aritmètica perquè el líder de PSOE sigui president. Ni JxCat ni ERC han pres encara una posició pública sobre el sentit de vot.

Budó tampoc s'ha volgut mullar sobre quines eren les preferències de l'executiu. No ha volgut dir si preferia un govern amb ministres de Podem, tal com vol Pablo Iglesias, o un del PSOE com defensa Pedro Sánchez -només s'ha obert a independents pròxims a la formació lila.

El Govern iniciarà converses per als pressupostos del 2020

D'altra banda, Budó ha volgut allunyar l'escenari d'un avançament electoral i ha deixat clar que li correspon decidir-ho al president de la Generalitat, Quim Torra. "En els marcs de trobada [amb ERC] no s'ha posat damunt la taula la convocatòria d'eleccions. El Govern continua amb la voluntat de governar", ha dit la consellera, després que el cap de setmana el president digués que no convocaria eleccions quan arribés la sentència i l'exdiputat d'ERC Joan Tardà li va reclamar consensuar-ho amb tot l'independentisme.

Budó, per esvair l'avançament de comicis, ha dit que el Govern ja ha començat amb els treballs per elaborar els pressupostos de l'any 2020. No ha concretat, amb tot, amb quins socis parlamentaris i, a diferència de l'exercici anterior quan el president, Quim Torra, va excloure el PSC de les negociacions, Budó no ha volgut descartar res. "Ho hem de treballar dins el Govern", ha dit la portaveu.

La consellera de la Presidència ha començat la roda de premsa expressant el suport al conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha declarat aquest dimarts al Tribunal de Justícia de Catalunya per la cessió de locals l'1 d'Octubre. "Estarem al costat de les persones que pateixen la repressió de manera injusta", ha expressat la consellera de la Presidència.

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'actualització del Codi Civil de Catalunya. Budó ha explicat que experts civilistes estan treballant per substituir els articles androcèntrics i amb visió heteropatriarcal. Entre altres coses, s'introdueix el maltractament psicològic com a motiu de "desheretament", de manera que es concreta i s'amplia l'abast de l'actual concepte de "maltractament greu" recollit al Codi Civil. També se suprimiran les expressions masclistes de l'articulat i s'adaptaran els sis llibres del Codi Civil de Catalunya a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nova York, que recull els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones que tenen una discapacitat.

El consell executiu també ha donat llum verda a l'obertura d'una consulta pública sobre el projecte de decret de demarcació dels registres de la propietat de Catalunya, que es preveu aprovar el primer semestre del 2020. Hi estan cridats a participar els principals agents implicats: registradors de la propietat, notaris i ajuntaments. També s'ha determinat que el Govern destinarà 432 milions d'euros a projectes i activitats d'entitats de l'àmbit de polítiques socials: es tracta de diners que aniran a subvencions per al període del 2019 al 2020. El departament de Treball farà pública la convocatòria al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' pròximament.

Pla estratègic del cos d'agents rurals: 300 noves places

La consellera Budó ha comparegut amb la responsable d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha presentat el pla estratègic de cos d'Agents Rurals per als pròxims cinc anys. Inclou la creació de 300 noves places d'agents i 50 places de personal tècnic i administratiu. També es renovarà el parc de vehicles i d'embarcacions i s'actualitzarà el reglament d'armes -pendent des de l'any 2003-. Jordà ha dit que, alhora, s'introduiran les noves tecnologies -com els drons- al cos d'Agents Rurals.

Jordà ha volgut destacar el "capital humà" del cos d'Agents Rurals, que han fet un "sobreesforç" per mantenir i "millorar" el nivell de servei dels últims anys. Ha insistit, després de l'incendi de la Ribera d'Ebre, que la prevenció que fan els Agents Rurals és "molt important": "Les tasques de vigilància per evitar incendis són fonamentals [...]. Si no hi ha més incendis és per la seva feina" i la dels Bombers, ha assegurat Jordà.

stats