Política 09/01/2019

El Govern acorda adaptar al TC quatre lleis suspeses

S'hi inclouran "alternatives legals" per esquivar el veto en matèria d'igualtat o canvi climàtic

Marc Toro
2 min
Elsa Artadi i la consellera d'Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón

BarcelonaEl Govern va posar ahir fil a l’agulla per recuperar algunes de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC), tal com havia anunciat el president Quim Torra en el seu missatge de Cap d’Any. L’executiu, però, només va iniciar els tràmits per donar “efectivitat” a quatre de les normes, el contingut impugnat de les quals s’intentarà rescatar a través d’una única llei que inclourà “alternatives legals” per esquivar el veto del TC, segons va exposar la portaveu del Govern, Elsa Artadi. Les lleis afectades són la d’igualtat efectiva entre homes i dones; la del canvi climàtic; la de les associacions de consumidors de cànnabis, i la de l’agència catalana de protecció social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi va explicar que l’objectiu és que les lleis “funcionin” i que, per tant, el que es vol fer és adaptar els preceptes suspesos o anul·lats perquè el TC no els torni a tombar. “El que farem és redactar-ho de manera diferent, de la manera que el TC ens diu que ho podem redactar, d’acord amb la seva jurisprudència”, va afirmar, tot i que va deixar clar que, en tot cas, les lleis tindran el “mateix efecte” que es buscava abans que fossin impugnades. La també consellera de la Presidència va dir que el fet de vehicular la recuperació de les normes a través d’una sola llei busca “agilitzar el procés” -que espera que duri menys de sis mesos-, i va anunciar que aviat es començarà a treballar al Parlament amb els grups que ja van donar suport als textos.

Compromís amb la resta de normes

El rescat de les lleis suspeses neix d’una moció aprovada el 5 de juliol a la cambra amb els vots de JxCat, ERC i la CUP i que instava la Generalitat a “fer efectius” els articles vetats pel TC en un termini de 90 dies, que va expirar al mes d’octubre. “Alguns casos ja s’han solucionat”, va defensar ahir Artadi. El govern de Pedro Sánchez, de fet, ja va aixecar alguns dels recursos presentats pel govern del PP –com el de la llei catalana de sanitat universal–, si bé la consellera va lamentar que la via de l’acord d’interpretació amb la Moncloa ha quedat aturada. Amb tot, va assegurar que el Govern treballa per recuperar totes les lleis suspeses –que xifra en una dotzena– i que en les pròximes setmanes preveu iniciar la tramitació d’altres normes tombades pel TC.

stats