El Govern farà aquest mes el primer pas per crear una elèctrica pública

Aragonès també anuncia una línia de subvencions directes de 115 milions d'euros per a l'autoconsum energètic

ARA
3 min
El president de la Generalitat Pere Aragonès durant una atenció als mitjans a la COP26 de Glasgow

BarcelonaEl president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns des de Glasgow –on participa en la cimera del clima– que el Govern farà aquest novembre el primer pas per crear una energètica pública. Concretament ha explicat que els pròxims dies es tirarà endavant una oficina tècnica per posar els fonaments de l'energètica pública d'aquí sis mesos. Així, la Generalitat es dotarà de personal i activarà un grup de treball per estudiar com ha de ser la companyia. Tant Aragonès com la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà –que també és a Glasgow– ja han informat dels límits i les funcions del nou òrgan. El president ha destacat que utilitzant aquesta companyia el Govern participarà en la producció i la generació d'energia, i Jordà ha recalcat que "no pretén ser una comercialitzadora": al contrari, pretén "produir" en espais que promotors privats probablement descarten per tenir poc rendiment econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la mateixa consellera va detallar durant la presentació de l'estratègia de transició energètica ara fa dues setmanes que l'objectiu de la companyia pública era participar en projectes de generació de renovables en zones com carreteres, pantans o bé un antic abocador. Precisament, el vicepresident, Jordi Puigneró, va anunciar que a l'espai alliberat pels peatges s'hi instal·larien plaques fotovoltaiques. En aquest sentit, Jordà ha explicat que el grup de treball que es crearà els pròxims dies també estudiarà els marges jurídics que té la Generalitat en aquest àmbit i, quan se li ha preguntat per si preveia conflictes de competències, ha defensat que l'equip treballaria per analitzar-los: "Estem acostumats que passin coses, i per això sempre és important falcar-ho molt bé, perquè anem a contrarellotge”. La voluntat de l'executiu de crear una energètica pública no és nova, perquè a finals de setembre ja va aprovar un pla per implementar-ho i forma part de l'acord d'investidura entre ERC i la CUP.

L'anunci ha arribat des de Glasgow, ciutat que aquests dies és l'epicentre de la lluita contra el canvi climàtic, i en plenes negociacions amb la CUP pels pressupostos, perquè la creació d'una energètica pública és una de les seves principals reivindicacions. El moment i el lloc adequats, deu haver pensat Aragonès.

115 milions per a l'autoconsum

Paral·lelament, Aragonès ha anunciat una línia de subvencions directes del Govern de 115 milions d'euros per a l'autoconsum energètic, tant en l'àmbit empresarial i industrial com en el residencial. El paquet d'ajudes incorporarà aspectes sobre l'emmagatzematge energètic a través de bateries i també l'energia tèrmica. En aquest sentit, Jordà ha detallat que el 61% de les subvencions es reserven a empreses de tota mena; el 34% a l'àmbit residencial, i el 16% a energia tèrmica, i ha destacat que el Govern posarà en marxa les subvencions en sis programes que "sortiran ben aviat".

L'energètica pública de Barcelona

La del Govern no és la primera energètica pública que vol crear una administració. Fa tres anys ja en va crear una l'Ajuntament de Barcelona, que fins aquell moment pagava una factura de 34 milions d'euros anuals a Endesa. Barcelona Energia, així es diu, es gestiona a través de Tersa i preveu incorporar-hi nou municipis més aquest any: l'Hospitalet de Llobregat, Castellbisbal, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Els socis de govern de Sánchez, Podem, també han intensificat en les últimes setmanes la seva proposta de crear una empresa elèctrica pública estatal arran de l'augment descontrolat del preu de la llum. Però el mateix president del govern espanyol ho va descartar a principis d'octubre.

stats