Energia
Economia 21/09/2021

El Govern vol crear una energètica pública

El preu de la llum torna a pujar aquest dimecres fins als 175 euros MWh

2 min
Torres d'alta tensió

BarcelonaMentre el preu de la llum no dona treva i aquest dimecres tornarà a augmentar fins a 175,87 euros MWh, una xifra prop del rècord històric de 188,18 euros assolit el 16 de setembre i 25 euros més que aquest dimarts, el Govern preveu crear una energètica pública aquesta mateixa legislatura. Així ho preveu el pla que ha aprovat aquest dimarts el consell executiu. El document inclou la participació de la Generalitat "en la propietat de noves plantes de generació renovable" i l'entrada en la "gestió pública de les centrals hidroelèctriques" on caduquin les concessions. També vol reforçar la vigilància i el control dels operadors energètics privats, per evitar una "disminució de drets dels consumidors" i coordinar i participar en la gestió dels serveis de recàrrega de vehicles elèctrics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, Acció Climàtica inclou la modificació del decret llei del 2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls de les renovables. Alhora es desenvoluparà el Pacte Nacional per la Transició Energètica per arribar al 100% de renovables el 2050, i s'aprovarà una Llei de Transició Energètica per garantir-ne el compliment. Hi haurà mecanismes perquè els municipis i organismes supramunicipals participin en la planificació territorial, amb la creació d'estructures de suport tècnic i jurídic a les comarques i la creació de subvencions per "incentivar la implantació de renovables en sòls urbans, periurbans i industrials" i en cooperatives. Segons el pla, s'establiran criteris "per evitar la massificació i evitar plaques solars en sòl agrari".

Barcelona la va crear el 2018

La del Govern no és la primera energètica pública que vol crear una administració. Fa tres anys ja en va crear una l'ajuntament de Barcelona, que fins aquell moment pagava una factura de 34 milions d'euros anuals a Endesa. Barcelona Energia, així es diu, es gestiona a través de Tersa i preveu incorporar-hi nou municipis més aquest any: l'Hospitalet de Llobregat, Castellbisbal, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Els socis de govern de Sánchez, Podem, també han intensificat en les últimes setmanes la seva proposta de crear una empresa elèctrica pública estatal arran de l'augment descontrolat del preu de la llum. Però el mateix president del govern espanyol ho va descartar a principis d'aquest mes.

Tot i el nou augment de la llum d'aquest dimecres, la Comissió Europea encara no ha mogut fitxa per mirar d'abaixar la factura de la llum.

stats