El PSC s'ofereix a pactar els pressupostos "a canvi de res" davant dels dubtes de la CUP

ERC i JxCat reiteren que, de moment, només negocien amb els anticapitalistes

4 min
Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Salvador Illa en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaDavant dels dubtes de la CUP sobre l'aprovació dels comptes -tal com va avançar l'ARA, serà la militància cupaire qui decidirà si presenten esmena a la totalitat-, el PSC s'ofereix a facilitar els pressupostos sense condicionants, "a canvi de res". I urgeix el Govern a prendre una decisió: "El president té dos camins: o bé pacta amb els radicals o bé amb la centralitat política que representa el PSC", ha afirmat aquest dilluns el diputat del PSC Raúl Moreno en roda de premsa, en què ha subratllat que el seu partit està disposat a cedir els seus vots gratis: "A canvi de res, a canvi que Catalunya tingui pressupostos", ha dit. Així, els socialistes no posen línies vermelles i, tal com ha dit Moreno, esperen la trucada del Govern per negociar uns comptes que ha qualificat de "fonamentals" perquè els vigents són "prepandèmics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la predisposició, i encara que sembli contradictori, els socialistes encara no volen avançar si acabaran presentant una esmena a la totalitat als pressupostos. Moreno ha afirmat que aquest dimarts, un cop l'executiu hagi aprovat els comptes en el si del Govern, estudiaran "amb deteniment" les partides i, basant-se en això, prendran una decisió. De moment, ha apuntat que no veuen amb mals ulls el que s'ha anat coneixent dels pressupostos -com ara els 85,2 milions més en cultura que va avançar aquest diari-, però s'esperen a saber totes les concrecions abans de posicionar-se.

En paral·lel, els comuns també han reclamat un seient en les negociacions per poder participar en l'aprovació dels pressupostos. "L'única condició és asseure'ns a negociar", ha dit el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. La setmana passada la seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, va llançar un nou oferiment al president, Pere Aragonès, per arribar a un acord a tres bandes que desbloquegi els comptes del Govern, de l'Estat i també els de l'Ajuntament de Barcelona. "Totes les institucions necessiten pressupostos", ha recalcat aquest dilluns Mena, tot i que ha lamentat que no hagin obtingut resposta. "És una mala notícia -ha dit-. A qui toca moure fitxa és al president".

Joan Mena aquest dilluns en roda de premsa

Tot i l'oferiment d'aquestes dues formacions, ERC i JxCat han reiterat que, de moment, no es plantegen cap altre escenari que no sigui el d'aprovar els pressupostos amb la CUP. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha insistit que la prioritat és aprovar els comptes amb els cupaires i ha remarcat que continuen "negociant" perquè es puguin tramitar i aprovar amb el seu suport. "Les negociacions arribaran a bon port", ha afegit convençuda que "hi ha marge per a l'entesa". Des de JxCat, la seva portaveu, Elsa Artadi, ha subratllat que "l'únic escenari" és un pacte amb la CUP que revalidi la majoria absoluta independentista al Parlament.

Sobre la consulta que farà la CUP aquest cap de setmana per decidir si deixa o no tramitar els pressupostos, totes dues han assenyalat que respecten "els processos interns de cada formació" i que treballaran per obtenir el seu suport. "Els nostres esforços se centren en arribar a una entesa amb la CUP perquè és amb qui vam acordar la investidura", ha destacat Vilalta abans de sentenciar que no pensen obrir converses amb el PSC o amb els comuns. "Amb qui negociem és amb la CUP", ha deixat clar. La dirigent republicana ha defensat que els comptes són uns bons pressupostos que "posen les bases per a la transformació social" i ha animat la CUP a "no deixar passar aquesta oportunitat" per posar en marxa la renda bàsica universal o incrementar la inversió en habitatge.

En una línia molt similar, Artadi ha recalcat la implicació "social" dels pressupostos, que registraran "una despesa rècord", segons ha explicat, de la qual tres quartes parts anirà destinada a educació, sanitat, afers socials i transport públic. Encara no ha començat formalment el pressing CUP, que ja s'ha viscut en altres ocasions -els anticapitalistes només van aprovar els comptes del 2017, els del referèndum-, i aquest dilluns Artadi s'ha limitat a agrair al grup parlamentari de la CUP la seva implicació en les negociacions fins ara.

El Hard Rock i els Jocs Olímpics d'Hivern

Un dels elements impulsats pel Govern que rep una oposició més frontal de la CUP són els denominats "macroprojectes", com el complex Hard Rock o la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. I preguntada precisament per aquestes iniciatives, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha respost que "tot és replantejable". Ho ha dit aquest dilluns a Ràdio 4, on ha insistit que per als Jocs es farà una consulta al territori i que s'haurà d'explicar "molt bé" què representen. Sobre la candidatura dels Jocs d'Hivern, Vilalta ha destacat que l'acord d'investidura amb la CUP inclou una consulta que ha de "quedar recollida amb una partida als pressupostos", motiu pel qual també ha instat la formació anticapitalista a secundar-los.

Una altra de les qüestions que la CUP reclama és l'increment d'impostos per a les classes benestants. Una opció que ha quedat descartada pel Govern. "Ara mateix no es toca", ha conclòs Artadi. Ni JxCat ni ERC han fixat una data límit per a la negociació amb la CUP, tot i que el debat al Parlament sobre el primer tràmit dels pressupostos, el de les esmenes a la totalitat, s'espera per al 22 de novembre.

Per la seva banda, des de Cs Carlos Carrizosa advertia aquest matí que no descarten acabar portant els comptes al Consell de Garanties Estatutàries un cop en coneguin el contingut: "Hi pot haver objectius més orientats al Procés que no a la sortida de la crisi".

stats