Política Govern 30/01/2023

El Govern i el PSC reprenen les negociacions però segueixen sense acord

ERC veu el pacte a tocar mentre que els socialistes segueixen avisant que no està tancat

3 min
Aragonès i Illa aquest dijous al Parlament.

BarcelonaDesprés que el Govern cedís la setmana passada amb el projecte de la B-40, l'executiu i el PSC han reprès aquest dilluns les converses per als pressupostos amb l'objectiu de mirar de desencallar les negociacions i arribar a un acord. S'han reunit quatre hores al matí i dues a la tarda i, malgrat que les dues parts en fan un balanç positiu, segueixen sense segellar un pacte. Tant el Govern com els socialistes coincideixen en dir que només queden els “últims serrells”, però no es posen d’acord en la imminència de l’acord. Al Palau de la Generalitat asseguren que es podria tancar avui mateix, mentre que el PSC no dona per fet cap escenari. Sigui com sigui, Catalunya segueix un dia més amb la incertesa de si tindrà nous comptes. Avui es tornaran a veure les cares.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què reclamen ara els de Salvador Illa? Segons han deixat entreveure en els últims dies, les seves demandes tenen a veure amb les tarifes de serveis socials, la dotació de les lleis de barris i de la ciència, el pressupost de l'atenció primària i, també, i com a punt més controvertit, l’ampliació de l’aeroport. Aquest dilluns la portaveu del partit, Elia Tortolero, ha qualificat de “pas endavant” que el Govern hagi acceptat la proposta d’impulsar la ronda Nord de la B-40 per “generar prosperitat”, però ha advertit que encara no hi ha pacte: “És una proposta de mínims, però encara no hi ha un acord tancat”.

Des del Govern, en canvi, el missatge és molt més optimista. Fonts de la Generalitat asseguren que les converses van pel "bon camí" i que han vist un canvi positiu d'actitud en els socialistes. Segurament aquest és el fet més destacat d'aquest dilluns: després que dimecres passat la negociació estigués a punt de descarrilar entre retrets creuats, avui totes les parts han evitat els dards i han llançat missatges conciliadors. Per exemple, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que el seu partit hi posarà "tot" de la seva part per arribar a un pacte. Ara bé, sí que ha volgut deixar clar que per al seu partit la qüestió de l'aeroport del Prat "fa molt temps" que va quedar superada i, per tant, no hauria de ser motiu de "conflicte". Esquerra accepta que s'han de fer canvis al Prat, però rebutja dir-ne "ampliació".

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Si les negociacions s'han pogut reprendre aquest dilluns ha sigut perquè dijous de la setmana passada Esquerra va decidir cedir amb la ronda Nord de la B-40: va acceptar construir-la a petició dels socialistes malgrat que fins llavors s'hi havia oposat sempre. Aquest dilluns Vilalta ha insistit que no estan "d'acord" amb aquesta infraestructura, però que l'accepten si és a canvi de tenir comptes. Per tant, ha conclòs que és una "decisió dolorosa", però ha assegurat que Esquerra l'ha sabut digerir, també els seus càrrecs locals –Sabadell, Terrassa i Castellar–, que fins ara abanderaven el rebuig a aquesta carretera.

Pel que fa als comuns, que ja tenen des de fa més d'un mes un acord de pressupostos amb el Govern, han pressionat aquest dilluns els socialistes per desencallar la negociació i arribar a un pacte. Així, han acusat el líder de PSC, Salvador Illa, de "tenir bloquejats els comptes per una autopista", en referència a la B-40, i adverteixen que "Catalunya no pot passar més setmanes esperant que Illa es decideixi". El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat als socialistes que "deixin d'embolicar la troca d'una vegada per totes" i al Govern "que es posi les piles per superar aquesta situació de bloqueig".

Junts carrega contra ERC

Qui ha donat pràcticament per fet que no tancarà cap acord de pressupostos amb el Govern és Junts per Catalunya. El portaveu del partit, Josep Rius, ha criticat els republicans per haver "prioritzat" les negociacions amb els socialistes i no haver atès les demandes del partit de Laura Borràs i Jordi Turull. "Ha preferit cedir amb els socialistes", ha dit el dirigent, que ha assegurat que si hi ha acord per als comptes es "posarà punt final a la legislatura del 52%". "Si hi ha un acord es demostrarà que ERC ha abraçat definitivament l'autonomisme. Quan ha de triar, Esquerra sempre tria el tripartit", ha sentenciat amb duresa Josep Rius, que també ha criticat que el Govern no hagi acceptat les peticions de Junts per tirar endavant els pressupostos: rebaixa fiscal i els macroprojectes, a més de recuperar la unitat independentista.

La direcció de Junts encara no ha decidit de forma definitiva el seu vot –ho debatran quan estigui tancat l'acord–, però de les paraules del portaveu ja se'n desprenen les reticències malgrat que arribessin a acords parcials amb el Govern, com l'augment del pressupost per al català. "Han prioritzat els socialistes", conclouen fonts del partit.

stats