Debat pressupostari

Els dos grans sectors de la CUP, dividits sobre si seguir negociant després de l'esmena a la totalitat

Poble Lliure defensa buscar nous compromisos del Govern, i Endavant, trencar el pacte d'investidura

4 min
Diputats de la Cup en un ple recent.

A les portes de la votació de dilluns en què la CUP ha de fixar el seu posicionament amb els pressupostos, la formació anticapitalista es debat entre seguir negociant amb l'executiu o no. Tal com va avançar l'ARA, la militància advoca per presentar una esmena a la totalitat als comptes i no possibilitar-ne la tramitació, però hi ha més divergències a l'hora de decidir si cal aixecar-se de la taula o mantenir-s'hi a l'espera d'arrencar nous compromisos del Govern. Un dels dos grans sectors de la CUP, Poble Lliure, amb una forta implantació a les territorials del Maresme, Nord Oriental (Gironès i comarques pròximes) i Vallès Oriental, té previst abstenir-se en la primera votació i no impedir ni afavorir que els comptes tirin endavant, però en la segona pregunta, en cas que s'acordi presentar esmena, seguir negociant a la recerca d'un acord. Així ho confirmen fonts del partit a aquest diari: "Apostarem per seguir negociant perquè abandonar la negociació i regalar la centralitat al PSC també és un error", remarquen.

Endavant, que representa l'altre gran sector de l'organització i és majoritària a Barcelona, el Baix Llobregat o el Camp de Tarragona, en canvi, reclama un "no rotund als pressupostos", va més enllà i exigeix donar per trencat el pacte d'investidura i situar-se com a oposició d'esquerres i independentista al govern de Pere Aragonès, com ha defensat des de l'inici de la legislatura. El sector no alineat, majoritari dins de l'organització, tindrà, doncs, la clau de volta. L'última oferta del Govern no ha suposat cap canvi significatiu en la valoració de l'equip negociador dels cupaires. "Els nostres esforços no han obtingut la resposta desitjada per aconseguir el gir necessari", afirmaven dijous en el comunicat que servirà de base perquè les assemblees obertes parlamentàries (AOP), que integren la militància de la CUP i de les onze organitzacions que formen part de la candidatura, afrontin el debat. En el text, l'equip negociador dels anticapitalistes, format per membres del grup parlamentari, deixa clar que aquests "no són els pressupostos que faria la CUP ni els que necessiten les classes populars" i lamenta que "a última hora i a correcuita el govern de la Generalitat, fruit de les negociacions i pressions d’aquest últim mes, ha estat anunciant una sèrie de mesures que suposen l’inici del compliment d’algun dels acords de la investidura, com la creació de l’energètica pública o la internalització parcial del 061".

De fet, l'executiu només ha sigut capaç de seduir amb les seves últimes propostes una de les onze organitzacions de la candidatura. Constituents per la Ruptura (CxR), que defensa la unitat d'acció amb ERC i Junts i que reclamava un gest del Govern per secundar la tramitació. CxR ha anunciat en un comunicat que, tot i que "hi ha prou elements" per a una esmena a la totalitat, "per responsabilitat i coherència en la lluita per la unitat de tot el moviment independentista, l'abstenció als pressupostos és l’opció que permet continuar negociant per millorar-los". Així doncs, aquesta escissió de Procés Constituent, que es va crear el 2015, s'abstindrà en la votació per permetre la tramitació dels comptes. Lluita Internacionalista, en un altre comunicat fet públic aquest divendres, ha denunciat que els comptes "estan al servei de les grans empreses" i que "no hi pot haver negociació d'allò que cal esmenar íntegrament". La resta d'organitzacions tampoc veuen amb bons ulls els comptes i defensaran l'esmena a la totalitat.

Retrets entre Reguant i Aragonès

La distància entre la CUP i el Govern l'ha posat de manifest aquest divendres un altre cop la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant. La dirigent cupaire ha acusat el Govern d'actuar com un agent immobiliari de Hard Rock i La Caixa amb la compravenda dels terrenys per a aquest projecte ubicat entre Vila-seca i Salou. "L'executiu té previst comprar els terrenys per valor de 120 milions i esperar que Hard Rock els els compri. El Govern fa d'API de Hard Rock Cafè i La Caixa", ha lamentat en declaracions a Ràdio 4. "És un risc que no s'hauria ni de plantejar", ha continuat. Així, els anticapitalistes lamenten que l'executiu d'Aragonès no es desdigui del projecte en l'últim document que els ha enviat per negociar els pressupostos i evitar que presentin una esmena a la totalitat.

La resposta d'Aragonès no ha trigat a arribar: "Ni un sol euro públic", ha insistit el president des de l'Hospitalet de Llobregat per remarcar que no hi haurà despesa pública. El cap de l'executiu ha argumentat que l'Incasòl és simplement un intermediari i que rebrà els diners "al moment". Sobre els Jocs d'Hivern, una de les línies vermelles de la CUP, Aragonès ha deixat la decisió en mans del territori recordant la consulta que es farà, que serà determinant per aprovar si la candidatura tira endavant o no. Abans que el territori votarà el Parlament, ja que la setmana que ve la cambra decidirà si dona suport o no a una moció de la CUP que vol instar el Govern a retirar la candidatura als Jocs.

El PSC hi votarà en contra. De fet, avui ha defensat els dos projectes i ha acusat el Govern de "vendre" el país als "radicals". Per als socialistes, si la CUP presenta una esmena a la totalitat el Govern hauria d'aparcar la negociació amb els antisistema i mirar a altres bancades. "Estem disposats a aixecar el telèfon", ha insistit la portaveu del PSC, Alícia Romero. Només estaran disposats a fer-ho, però, si el Govern renuncia del tot a negociar amb la CUP, ja que fonts socialistes apunten que és "incompatible" negociar amb els anticapitalistes i amb el PSC. Una negociació en paral·lel que, en canvi, als comuns no els molestaria protagonitzar.

stats