Política Govern 08/11/2022

Junqueras relaxa el to amb el PSC i no tanca la porta a pactar-hi els pressupostos

Els socialistes adverteixen al Govern que no avalaran els comptes si no hi ha un acord previ a la tramitació

4 min
Oriol Junqueras

BarcelonaDesprés de setmanes rebutjant de ple possibles pactes amb el PSC "perquè no estan compromesos amb el final de la repressió", el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha rebaixat el to aquest dimarts i no descarta ara aprovar-hi els pressupostos. El líder dels republicans ha instat els socialistes a "fer passos per reconciliar-se amb el 80%" de la societat catalana com a condició per mirar d'arribar a un acord per als comptes. Què vol dir això? Que hi hagi avanços en la "desjudicialització" del conflicte polític, precisament ara que Esquerra està negociant amb els socialistes a Madrid la reforma del delicte de sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan el PSC faci passes en aquestes direccions, segur que hi ha moltes coses en què ens podem posar d'acord", ha insistit Junqueras en una entrevista conjunta amb la secretària general dels republicans, Marta Rovira, a Els matins de TV3. "Cal deixar enrere el ressentiment", li ha replicat la portaveu del PSC, Alícia Romero, i l'ha instat a tenir una "actitud constructiva" per fer "avançar el país".

En tot cas, Junqueras –malgrat posar condicions als socialistes– ha deixat enrere afirmacions prèvies en què havia acusat els socialistes d'"haver-se encetat les mans aplaudint" la repressió i havia rebaixat la importància de tenir pressupostos –de fet, va ser el primer dirigent d'Esquerra a plantejar la pròrroga pressupostària–. Aquest dimarts, per contra, ha afirmat la necessitat de tirar endavant els comptes: "Aprovar els pressupostos és millor que no aprovar-los, i més en un període d'inflació", ha dit, tot i que ha situat la pressió als seus exsocis a la Generalitat i ha lamentat que "Junts els hagi elaborat i ara no els vulgui aprovar".

Les declaracions de Junqueras arriben després que dilluns el Govern es reunís amb els socialistes al Palau de la Generalitat en el primer contacte formal de cara als pressupostos. Una trobada que també representa un canvi respecte a l'actitud que havia tingut l'executiu envers els socialistes. Ara bé, segons fonts del PSC, a la reunió es va avançar poc. L'executiu els va presentar dades macroeconòmiques de Catalunya –que ja els havia presentat l'anterior conseller d'Economia, Jaume Giró, al juliol– i prioritats "genèriques" per als comptes de l'any que ve. En aquest sentit, dubten que l'executiu pugui donar sortida al projecte de llei a principi del mes de desembre i donar-hi llum verda al Parlament durant el gener, com els van traslladar les conselleres Natàlia Mas i Laura Vilagrà. Un calendari que, en tot cas, el Govern es resisteix a oficialitzar: aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha dit que "no hi ha cap data límit" per presentar-los, informa Quim Bertomeu.

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero.

El PSC ja ha advertit a l'executiu que si volen comptar amb ells han de negociar el pressupost abans que l'aprovi el consell executiu, ja que un cop arribi al Parlament –tal com està reglat el tràmit parlamentari– no es podran fer grans canvis de partides entre departaments. "Si cal estem disposats a reunir-nos cada dia", ha assegurat la portaveu socialista, Alícia Romero, en roda de premsa, però també ha advertit Esquerra "que no els facin perdre el temps" si en realitat no vol negociar amb ells.

Després de la reunió amb les conselleres Mas i Vilagrà, els socialistes no tenen la sensació que el Govern hagi posat la directa per aprovar els pressupostos encara. "No podem anar al mes de març", ha advertit Romero, mentre que fonts del partit no descarten que, amb el ritme que porta el departament d'Economia, la intenció real d'Esquerra sigui prorrogar definitivament els comptes del 2022 per estalviar-se la fotografia amb els socialistes abans de les eleccions municipals.

I què diuen la resta de potencials socis del Govern? Els comuns, com el PSC, també volen estar a la cuina de l'elaboració del pressupost, a més de reclamar al Govern que abans que res compleixi els compromisos que van pactar per als comptes del 2022, com ara internalitzar el 061 o desplegar el dentista públic. "Dels 50 milions d'euros compromesos en salut mental, el Govern només n'ha executat dos", ha exemplificat el portaveu, David Cid, en roda de premsa. Per la seva banda, la CUP ha tornat a descartar-se com a soci perquè Esquerra té l'"agenda de la Moncloa i Foment del Treball", mentre que Junts ha demanat al Govern que doni "més informació" sobre les "partides concretes" del nou projecte de l'executiu. Tanmateix, per a la portaveu del partit al Parlament, Mònica Sales, el "tripartit" està a punt d'operar "a ple rendiment" a Catalunya: "Demanem que el Govern deixi de pressionar JxCat [...]. El pacte amb el PSC caurà pel seu propi pes".

Mònica Sales, portaveu de JxCat al Parlament, en una imatge d'arxiu.

La reforma de la sedició i els pressupostos de l'Estat

El calendari dels pressupostos catalans està lligat amb els de l'Estat, que Esquerra també negocia amb el PSOE en paral·lel a la "desjudicialització" a la taula de diàleg. Els comptes espanyols s'han d'aprovar en el ple del Congrés de Diputats que comença el 23 de novembre, i la taula de negociació, segons ha dit repetidament el president, ha de tenir resultats abans d'acabar l'any. Un cop s'aclareixin aquests dos ítems, s'aclarirà també el panorama dels comptes catalans: de fet, si el Govern els aprova a principi de desembre, Esquerra ja haurà revelat si torna a dona suport o no als pressupostos de Pedro Sánchez.

Marta Rovira en una imatge d'arxiu.

Ni Oriol Junqueras ni Marta Rovira han donat detalls aquest dimarts a l'entrevista a Els matins de TV3 sobre com avança la negociació amb el govern espanyol, malgrat que han assegurat que "dona fruits" en l'àmbit antirepressiu. "Com menys eines repressives tingui l'Estat, més forts serem, i és un camí essencial per assolir la independència", s'ha limitat a dir el president dels republicans. El que sí que ha lamentat de nou és l'absència de Junts a la taula de diàleg. Segons ell, "si la resta de partits haguessin fet tant com Esquerra, Catalunya ja seria independent": "Hem donat el millor de nosaltres, fins i tot la nostra llibertat".

El Govern fitxa dos exdiputats del Parlament

El nou Govern segueix reconfigurant l'administració després de la sortida de Junts. Aquest dimarts ha comunicat els nous fitxatges i en destaquen dos: Joan Josep Nuet com a director general de Relacions Institucionals i Josep Maria Forné com a director de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció. Nuet és exdiputat d'ERC al Congrés, exdiputat al Parlament de Sí que es Pot i exlíder d'Esquerra Unida i Alternativa. El fitxatge de Forné destaca perquè va ser diputat de Junts en l'anterior legislatura i, en canvi, ara entra a la Generalitat malgrat la sortida del Govern d'aquest partit.

stats