Política 07/11/2022

El Govern ja inclou el PSC a les converses pels pressupostos

Natàlia Mas i Laura Vilagrà es reuneixen amb una delegació socialista, malgrat que l'executiu manté que Junts i els comuns són els socis prioritaris

4 min
El president Pere Aragonès i  el líder del PSC, Salvador Illa.

BarcelonaEl Govern d’Esquerra, en minoria al Parlament, necessita almenys dos socis a la cambra catalana per tirar endavant els pressupostos del 2023, un dels quals ha de ser, per qüestions aritmètiques, el PSC o Junts per Catalunya, amb 33 i 32 diputats, respectivament. Fins ara els republicans havien refredat al màxim la possibilitat que els socialistes fossin una opció, però aquest dilluns això ha començat a canviar: el Govern ha incorporat per primera vegada el PSC a les converses per parlar dels comptes, obrint així la possibilitat que sigui finalment la seva parella de ball. Malgrat tot, des del Palau de la Generalitat s'assegura que la "prioritat" del president, Pere Aragonès, continua sent pactar amb Junts i els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cita ha sigut a dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat, on una delegació socialista encapçalada per la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha estat rebuda per la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. També hi havia càrrecs més tècnics de l'executiu –els secretaris generals d'Economia i Presidència, Josep Maria Vilarrúbia i Núria Cuenca– i també per part dels socialistes –el diputat Joan Riba i la coordinadora del grup parlamentari, Nèlia Martínez.

La trobada ha durat més d’una hora i, com era d’esperar, la valoració de les dues parts ha estat diferent. Per una banda, el PSC, que ja fa temps que allarga la mà al Govern, l’ha valorat de “forma positiva” i ha tornat a mostrar-se disposat a negociar de forma “honesta” i “responsable”. Per contra, des de l'executiu s'ha rebaixat el nivell de la reunió a una primera presa de contacte per explicar les "línies mestres" dels comptes però sense entrar en una negociació formal. Des de la plaça Sant Jaume es recorda que l'antic titular d'Economia, Jaume Giró (Junts), ja va contactar al seu dia amb els socialistes. El que és cert, però, és que ningú els acaba de descartar. Tots els senyals fins ara apunten que seran un pla B si finalment no es pot pactar amb Junts i Aragonès vol estalviar-se una pròrroga.

La reunió d’aquesta tarda amb el PSC representa un punt d'inflexió, perquè fins ara el Govern els havia intentat excloure de l’equació. “Cal deixar enrere el ressentiment”, s’ha reafirmat aquest dilluns al matí en roda de premsa la portaveu dels socialistes, Elia Tortolero, al ser preguntada sobre què pensa de les declaracions del líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, que posa pegues a la seva col·laboració amb la governabilitat a Catalunya. De fet, si bé el Govern obre la porta al PSC de manera implícita, des del partit la mateixa Esquerra continua llançant missatges a favor d’estalviar-se els socialistes en aquesta negociació.

El 21 de maig de 2021, el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Pere Aragonès, és felicitat per Oriol Junqueras després que fos elegit president de la Generalitat de Catalunya

Ja fa temps que hi ha una diferència de perspectives, o com a mínim de to, entre l’executiu i la formació republicana. El president del partit, Oriol Junqueras, es mostra contundent a l'hora de rebutjar l’entrada del PSC en la governabilitat catalana, mentre que el president Aragonès no ho pot descartar del tot per falta de suports. Aquest dilluns la secretària general adjunta d’Esquerra, Marta Vilalta, ha continuat pressionant a favor que siguin els comuns i Junts els socis prioritaris per als comptes catalans. De fet, ha intentat explorar una nova via de pressió cap als juntaries. El seu argument és que el partit de Borràs ha facilitat la tramitació dels pressupostos d’Ada Colau a Barcelona –també ho ha fet ERC–, i ha demanat que Junts faci “com a mínim” el mateix amb els de la Generalitat. És a dir, renunciar a presentar una esmena a la totalitat i continuar negociant un cop el Parlament els hagi tramitat.

Elia Tortolero en roda de premsa

“Prémer l’accelerador”

Per part del PSC, l’objectiu de la reunió amb el Govern era conèixer quin és el “marc pressupostari” de la nova responsable dels comptes. Un primer contacte per saber quines són les intencions de la nova consellera d’Economia. I el que no amaguen els socialistes després de mantenir-hi el contacte és que discrepen amb el calendari: han instat l’executiu a “prémer l’accelerador” perquè Catalunya tingui un pressupost en un “termini raonable”, lamentant que el Govern ja hagi renunciat a tenir el projecte en vigor a partir de l’1 de gener del 2023. Ara bé, el PSC tampoc ensenya les cartes i aquest dilluns la portaveu del partit, Elia Tortolero, ha evitat concretar quines són les condicions que posen per aprovar els pressupostos.

D’aquesta manera ha evitat pronunciar-se sobre l’impost de solidaritat per a les rendes altes de Catalunya que reclamen els comuns, que són l’altre soci potencial de Pere Aragonès en la qüestió pressupostària. La consellera Mas ja s’ha reunit amb una delegació d’En Comú Podem per parlar-ne, i la setmana passada també es va reunir amb Junts per Catalunya.

I què diuen els exsocis d’Esquerra a la Generalitat? El partit de Laura Borràs i Jordi Turull està obert a parlar amb l’executiu, que li reclama “responsabilitat” i que aprovi els comptes que fins fa poc elaborava el seu conseller d’Economia, Jaume Giró. Ara bé, després de la sortida del Govern pel desacord estratègic amb Esquerra, ara Junts no vol posar-l’hi fàcil a Aragonès: ja ha dit que farà “valdre els seus vots”. Què vol dir, això? D’entrada, reclamaran una rebaixa de la pressió fiscal a Catalunya –al contrari que En Comú Podem– i altres mesures econòmiques i socials que especificaran aviat en un decàleg. “Serem nosaltres mateixos”, insisteixen des de Junts. La CUP, al seu torn, ja ha sortit de la negociació pressupostària. La setmana passada l’esquerra anticapitalista va decidir que ni es presentava a la reunió convocada per l’executiu.

El ball pels pressupostos està més obert que mai, fins al punt que Aragonès podria acabar fent un solo i optar per la pròrroga si no li surten els números.

stats