Política 08/10/2022

Junqueras rebutja lligar-se al PSC tot i la mà estesa d'Illa

Els comuns demanen un esforç a ERC per explorar el tripartit

4 min
Oriol Junqueras i altres dirigents d'ERC a la seu del partit

BarcelonaAmb 33 diputats, ERC haurà de refer aliances al Parlament si no vol donar per acabada la legislatura. D'ofertes no n'hi falten, però cap li ve de la banda independentista, un cop Junts ha decidit trencar el pacte amb els republicans. Aquest dissabte hi ha hagut reunió a la seu del partit per analitzar el nou escenari polític i el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha aprofitat per deixar clara quina és la seva línia vermella: no al PSC. "És evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió. Molts dirigents es van encetar les mans aplaudint el nostre empresonament", ha dit en la mateixa línia del que ve dient des que va ser empresonat pel seu paper en el referèndum de l'1-O. Traient els socialistes de l'equació, a Esquerra no li surten els números per aprovar els pressupostos, per això pensen en les pròrrogues: "N'hi ha hagut moltes". És la manera d'intentar treure pressió al Govern de cara a la futura negociació que hauria de començar de manera imminent.

El veto al PSC, però, és relatiu. Amb els de Salvador Illa, per exemple, ERC (i Junts) van pactar-hi la renovació d'òrgans tan rellevants com la Sindicatura de Comptes i la de Greuges, a més de la direcció dels mitjans públics catalans. A Madrid, a més, els republicans són un dels socis habituals del govern de Pedro Sánchez. Precisament el president espanyol va oferir-se ahir a Pere Aragonès per garantir l'estabilitat de Catalunya amb l'aprovació dels pressupostos. Hi ha incidit també aquest dissabte el líder dels socialistes catalans, que, malgrat la incomoditat que genera a Junqueras, els ha tornat a estendre la mà. "Construir una alternativa no vol dir no a tot", ha expressat en un acte a Bagà. "Represento el grup més gran del Parlament. Això no és menor. Tinc més suport electoral que el Govern", ha constatat també tot destacant la paradoxa.

Illa segueix la màxima d'intentar obligar ERC a trencar la lògica de blocs que ha imperat fins ara. I la feblesa amb què ha quedat el president català li és propícia per oferir acords puntuals mentre es fa fort des de l'oposició. "A curt, mitjà i llarg termini, el PSC construirà una alternativa al Govern. Soc on era", ha insistit. En canvi, amb només vuit diputats, el partit que pot treure rèdits de presentar-se com a principal aliat del nou executiu és En Comú Podem. "La primera cosa és que Aragonès assumeixi que està en una situació de debilitat i veure si és capaç d'articular una nova majoria", ha afirmat en roda de premsa Jéssica Albiach. De moment, ha aparcat la idea d'entrar al Govern –també l'ha descartat per ara la consellera de Presidència, Laura Vilagrà– i ha ofert col·laboració al president de l'executiu per negociar "basant-se en les polítiques", però sense "cap xec en blanc". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s'ha manifestat a favor de l'acord a tres bandes. "Necessitem un Govern que no sigui feble i per això fan falta aliances estables, confiances duradores i superar d'una vegada per totes les picabaralles entre partits". Els pressupostos a Barcelona, la Generalitat i l'Estat tornen a ser una de les qüestions rellevants que els comuns voldran treballar en els propers mesos.

L'executiva d'En Comú Podem reunida per analitzar la sortida de Junts del Govern

En Comú Podem "no participarà en el festival de retrets" que estan protagonitzant els ja exsocis de govern, amb la col·laboració de la dreta espanyola, ha dit Albiach, que ha recordat que la "majoria progressista" amb el PSC ja existia després de les eleccions del 14 de febrer i ha demanat a Aragonès un pas per llançar-s'hi: "Tenim l'oportunitat d'obrir una nova etapa". El somni d'un nou tripartit és el que guia l'estratègia política dels comuns, que ja es van presentar a les eleccions onejant aquesta bandera.

La dreta assenyala Illa

Si el PSC i els comuns s'ofereixen a col·laborar, la dreta busca enterrar la legislatura. El cap de files de Cs, Carlos Carrizosa, ha reclamat a Aragonès que convoqui eleccions, tot i que el cap de l'executiu ja ho va descartar aquest divendres. "Demanem que a Catalunya passi el mateix que passa a qualsevol democràcia quan un govern es parteix de manera abrupta per la meitat. Ara és el moment del canvi", ha afirmat el líder taronja, que ha situat la pressió també sobre el PSC. Carrizosa ha instat Illa a fer un front comú per demanar uns nous comicis o bé perquè presenti una moció de censura a Aragonès.

En la mateixa línia, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha lamentat que Illa actuï com a "crossa" de l'independentisme i no com a "alternativa". En declaracions als mitjans, ha criticat el "pacte recíproc" entre ERC i els socialistes i ha augurat que "no portarà distensió i estabilitat", sinó "mal govern, lluites, inestabilitat i mala política". Aquesta possible entesa també té una derivada a Madrid perquè Pedro Sánchez també ha d'aprovar uns comptes i el president espanyol ja ha apostat per la majoria que conformen ERC, EH Bildu i el PNB. Aquest divendres el líder del PSOE ja va avalar la posició d'Illa i aquest dissabte l'hi ha tornat a retreure el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo: "Els catalans no es mereixen que Sánchez aprofiti la descomposició del Govern per apuntalar la legislatura a les Corts Generals".

stats