Política 07/10/2022

Pedro Sánchez ofereix estabilitat a Pere Aragonès

El president espanyol estén la mà al cap de l'executiu català després que Junts decideixi trencar el Govern

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa d'aquest divendres a Praga

MadridDiàleg i estabilitat. Junts ha anunciat que trencava la coalició de Govern pocs minuts després de les cinc de la tarda i la Moncloa no ha trigat ni un quart d'hora a estendre la mà a ERC. El govern espanyol sap que a partir d'ara el PSC serà una peça clau per a la governabilitat de Catalunya i Pedro Sánchez ha verbalitzat la seva intenció de no desaprofitar aquesta oportunitat que s'obre per als socialistes catalans per presentar-se com l'alternativa, però també per al govern espanyol, que té els republicans com a socis prioritaris. "El valor de l'estabilitat és fonamental", ha afirmat el mateix Sánchez des de Praga, on ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després d'assistir a la reunió del Consell Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El trencament de Junts deixa un futur incert al govern de Pere Aragonès i la Moncloa hi veu una oportunitat ara per incidir en la governabilitat catalana i per restar capacitat d'influència a ERC a l'Estat. La primera prova de foc que hauran d'afrontar tant l'executiu espanyol com la Generalitat és la negociació dels pressupostos de l'Estat i de Catalunya. Sánchez no ha volgut entrar encara en aquest escenari quan els periodistes li han preguntat per aquesta qüestió i s'ha limitat a apel·lar una vegada més al diàleg i a l'estabilitat. "El govern i el socialisme espanyol i català hi seran", ha afirmat. Una manera de confirmar el que ja va dir el PSC aquesta setmana: que continuaran oferint suport a l'executiu per aprovar els comptes encara que Junts no sigui al Govern. "Salvador Illa sempre ha allargat la mà en nom de l'interès general de Catalunya", ha afegit Sánchez.

Mentre el president espanyol s'ofereix per apuntalar la governabilitat catalana, al PP ho aprofiten per tornar a posar sobre la taula el relat que el PSOE és el principal aliat de l'independentisme. Per al líder de la formació conservadora, Alberto Núñez Feijóo, "cap constitucionalista pot acceptar" que el PSOE "serveixi per blindar l'independentisme". "Li demano al senyor Sánchez que, si li queda un mínim de sentit d'estat, no pacti amb Esquerra Republicana per governar Catalunya, amb el partit que ha dit que Espanya li importa un rave", ha dit des del congrés del PP de Cantàbria.

stats