Política Govern 03/12/2022

El PSC apuja el preu per aprovar els pressupostos i torna a posar sobre la taula l'ampliació del Prat

Els socialistes, que insisteixen amb el Hard Rock, veuen "possible" introduir aquest projecte a la negociació

3 min
Romero, durant l'entrevista a l'ACN

Conscient que el Govern necessita el suport del PSC per aprovar els pressupostos si Junts se n'acaba desmarcant, els socialistes han apujat el preu per validar-los. En una entrevista a l'ACN, la portaveu de la formació, Alícia Romero, ha dit que veu "possible" incorporar a les converses l'ampliació de l'aeroport del Prat, que va quedar paralitzada pel rebuig dels republicans. "Barcelona competeix amb grans ciutats i necessitem reforçar la seva capitalitat i la de la regió de sud d'Europa, que havia estat capdavantera i en els darrers temps ha perdut pistonada", ha raonat Romero, que ha dit que també han inclòs a les negociacions la B-40, la denominada ronda del Vallès, un altre projecte que ERC no avala.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Romero ha opinat que si l'ampliació de l'aeroport no acaba entrant a l'acord de pressupostos, el Govern l'hauria de tirar endavant igualment encara que "no li agradi i se senti acomplexat pel que diu la CUP o En Comú Podem", perquè, segons ha recordat, és un tema "aprovat al Parlament per àmplia majoria". L'ampliació del Prat ja va dividir el Govern abans de trencar-se perquè ERC hi va votar en contra mentre que Junts es va aliar amb el PSC per secundar-la. Aquesta resolució arribava un mes i mig després que la Generalitat i l'Estat pactessin l'ampliació en unes converses que va liderar l'aleshores vicepresident Jordi Puigneró. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qüestionat la "credibilitat" del PSC per ampliar l'aeroport: "Que el PSC faci segons quines propostes quan hi ha incompliments i no hi ha voluntat de donar-li tota la potència per convertir-lo en un hub resulta estrany", ha dit Turull, que ha sentenciat que per a l'aeroport fins ara "la seva gran aposta ha estat posar-li el nom de Josep Tarradellas".

Com ja va fer el líder del PSC, Salvador Illa, durant l'entrevista de dijous a TV3, Romero també ha reiterat que volen un "compromís ferm" del Govern amb el Hard Rock i que aquest projecte serà "una condició" per donar el sí als comptes. La portaveu dels socialistes ha denunciat que "de vegades" el Govern "no és clar amb la voluntat de tirar-lo endavant" i ha afegit que els resultaria "inversemblant" que l'executiu de Pere Aragonès no avanci en un projecte que el Parlament també ha aprovat. Turull ha celebrat que els socialistes posin aquest tema sobre la taula perquè és "molt important per a la projecció del país". 

Tots aquests projectes topen amb el rebuig dels comuns, contraris a aquests projectes i amb qui el Govern també negocia els comptes. Amb tot, Romero ha destacat que el grup de Jéssica Albiach només suma 8 diputats: "El seu pes no pot ser el mateix que el nostre". En una entrevista a Europa Press, la presidenta del grup parlamentari dels comuns ha assegurat que no entendria que ERC apostés pel Hard Rock "quan els mateixos informes del Govern estan dient que, pel consum d'energia i d'aigua que necessita, va absolutament en la línia contrària al que es necessita al segle XXI", ha dit amb referència a l'informe desfavorable al pla director urbanístic (PDU) de la conselleria d'Acció Climàtica.

A l'entrevista, Albiach ha anunciat que la seva formació ha arribat a un acord amb el Govern en matèria d'energia en la negociació pressupostària i que han pactat que l'energètica pública sigui comercialitzadora, a més d'una línia d'ajuts de 180 milions d'euros per fomentar la instal·lació d'energies renovables. Albiach ha concretat que aquestes subvencions estaran centrades en les plaques fotovoltaiques i la seva instal·lació en edificis públics, per exemple en centres educatius, i ha explicat que també se'n podran beneficiar particulars i empreses.

Esmena a la totalitat de la CUP

Qui no està d'acord amb els pressupostos és la CUP. La presidenta del seu grup parlamentari, Dolors Sabater, ha anunciat que presentaran una esmena a la totalitat als pressupostos. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sabater ha subratllat que els cupaires no s'han "autodescartat" de la negociació dels comptes, sinó que "se'ls ha descartat per les polítiques que fa el Govern". La diputada ha dit que el que volien era que els comptes "realment signifiquessin un gir" que no estan veient i que això els ha impedit iniciar converses.  La candidata de Guanyem a l'alcaldia de Badalona ha dit que no creu que ERC, el PSC i comuns caminin cap a un tripartit, però ha assegurat que "sigui al Govern o no, el PSC fa molt temps que és el soci prioritari d'ERC".

 

stats