Política 31/07/2020

Urkullu arrenca a Sánchez un dèficit del 2,6% per a Euskadi

El lehendakari havia condicionat la presència a la conferència a reprendre la comissió mixta

Ara
3 min
El lehendakari, Íñigo Urkullu, en la seva arribada a la reunió de presidents autonòmics a San Millán de la Cogolla (La Rioja)

MadridEls governs espanyol i basc han acordat un objectiu de dèficit del 2,6% del PIB per a Euskadi aquest any després de fer una valoració de l'impacte de la disminució dels ingressos per impostos arran de la caiguda de l'activitat econòmica per la pandèmia. L'executiu de Vitòria ha donat a conèixer aquest divendres que, després d'unes quantes setmanes d'"intenses negociacions" entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el conseller d'Hisenda i Economia basc en funcions, Pedro Azpiazu, s'ha arribat a un acord que haurà de ratificar la comissió mixta del concert econòmic la primera quinzena de setembre.

L'establiment d'una data per a la reunió bilateral era la condició que va posar el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, per assistir aquest divendres a la conferència de presidents a San Millán de la Cogolla (la Rioja), cosa que finalment ha fet. Fins aquest matí a primera hora es creia que no hi assistiria, tal com ha fet el president Quim Torra.

A l'acord s'ha estipulat que, en cas de produir-se un canvi significatiu en les previsions macroeconòmiques que no sigui atribuïble a decisions "discrecionals" del País Basc, es poden acordar a la comissió mixta del concert econòmic nous objectius d'estabilitat pressupostària. Fa una setmana, el govern basc va donar a conèixer que preveia que aquest any la caiguda de la recaptació fiscal de les tres diputacions basques seria d'un 18%, cosa que es traduiria en un impacte de 2.000 milions d'euros menys que les institucions forals, competents en matèria fiscal, aportarien al govern basc, que per al 2020 compta amb un pressupost d'11.775.000 d'euros.

Fonts del departament d'Hisenda i Economia de l'executiu de Vitòria han precisat a Efe que aquest augment del dèficit del 2,6% suposa que Euskadi podria aconseguir uns 1.700 milions d'euros als mercats de deute. A banda de fixar l'objectiu de dèficit, que abans d'aquest acord era de zero, les dues administracions han pactat que el nivell de deute per a aquest exercici sigui del 15,9%. El desembre de l'any passat Euskadi l'havia reduït al 12,6% del PIB, de manera que complia l'objectiu de la llei d'estabilitat.

Una altra de les qüestions fonamentals de l'acord assolit, segons ha explicat el govern basc, és la garantia que les diputacions forals d'Àlaba, Biscaia i Guipúscoa seran compensades en la fórmula que s'acordi en l'esmentada comissió mixta del concert, en cas que la reducció d'ingressos sigui superior al romanent o superàvit de què disposin.

Crítiques dels presidents autonòmics

Els presidents d'algunes comunitats han llançat el crit al cel per l'acord assolit entre Madrid i Vitòria. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha criticat que el govern espanyol estigui duent a terme negociacions de manera bilateral amb algunes comunitats autònomes per aconseguir "dèficit a la carta" perquè trenquen, segons ella, "el principi d'igualtat entre regions": "No es pot demanar que unes comunitats tinguin més independència i, en canvi, d'altres menys autonomia".

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha retret al lehendakari que hagi condicionat l'assistència a la reunió al fet que "se li satisfaci una reivindicació exclusivament seva", cosa que ha qualificat de "poc edificant". El president d'Andalusia, Juanma Moreno, ha exigit a Sánchez que es permeti a la seva comunitat tenir el mateix objectiu de dèficit que el País Basc. Moreno ha qualificat el pacte de "privilegi" perquè comporta una "situació de desigualtat entre espanyols", i ha deixat clar que no permetrà que "s'apliquin criteris subjectius i es generi desigualtat entre espanyols segons les martingales, negociacions bilaterals o els suports al Congrés" que necessita el govern espanyol.

Urkullu ha negat que Euskadi i la Moncloa facin una "negociació a la carta", davant les crítiques d'alguns líders autonòmics del PP per l'acord en els objectius de dèficit i deute que s'han acordat aquest matí. En roda de premsa, Urkullu ha subratllat que la Constitució empara la singularitat basca i que Euskadi no es finança per la via de l'Estat, sinó a través de les diputacions forals. Urkullu ha recordat que la comissió mixta del concert el mes de març va acordar que es reuniria si canviaven les circumstàncies durant el primer semestre i encara no s'ha reunit.

stats