Política 29/07/2012

La gran oferta per convèncer Rajoy

Mas rumia la manera de persuadir el president espanyol perquè accepti el concert

David Miró
1 min
Mas rumia quina oferta pot fer a Mariano Rajoy per aconseguir que la seva aposta pel concert tingui èxit. / PERE VIRGILI

BarcelonaAra per ara no hi ha cap signe, cap escletxa, que permeti pensar que Mariano Rajoy tingui la intenció d'acceptar la proposta de pacte fiscal que Artur Mas ja li ha fet arribar per carta. Tot i així, Convergència i Unió pretén que l'escenificació del cop de porta tingui la transcendència d'un punt de no retorn històric, d'una decisió de conseqüències incalculables, aquí i allà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara aflora el debat sobre de quina manera Mas ha d'encarar la negociació amb Rajoy. ¿L'ha d'intentar convèncer de les bondats d'un sistema que, per més endolcit que es presenti, representarà una minva de l'aportació catalana a la resta de l'Estat? Difícil. ¿O ha de jugar la carta del caixa o faixa? O ens dones això, o no podràs defugir les conseqüències. Aquesta opció és ara la majoritària en l'entorn del president, però hi ha dubtes raonables sobre la capacitat d'intimidació dels catalans, vistos els antecedents. I, sobretot, hi ha un argument de pes: com pot Rajoy donar el concert a algú que insinua que és una estació prèvia a la independència?

En aquest context, i amb la certesa que Rajoy dirà que no en qualsevol cas, CiU veu que s'obre una tercera via: la de presentar-se a Madrid amb una contrapartida sota el braç.

Podeu llegir-ho a l'ARA Premium.

stats